Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: «так» президентським виборам 25 травня, «ні» – недільному «референдуму»


Катрін Аштон
Катрін Аштон
Вибори президента України 25 травня будуть нагодою для українців демократично обрати голову держави, заявляє голова дипломатичного корпусу ЄС Катрін Аштон. «Це життєво необхідно для майбутнього країни», – наголосила вона сьогодні в Брюсселі.

«Тільки президентські вибори нададуть можливість незаперечної легітимності владі України, – зауважив голова бельгійського МЗС Дідьє Рейндерс. – Єдині законні вибори в Україні – президентські вибори 25 травня, де президент має бути обраний демократично».

Його колега, голова МЗС Великобританії Вільям Гейґ каже, що «так званий «референдум», проведений у неділю на сході України, не заслуговує жодної довіри, не відповідає жодним стандартам і був незаконним».

«Важливо, що всі політичні сили і люди в Україні готуються до президентських виборів. Ми висловлюємо цим виборам повну підтримку, але готуємося до впровадження третьої фази, тобто економічних санкцій, якщо цього вимагатимуть обставини. Особливо беручи до уваги ставлення Росії до цих виборів», – додав Вільям Гейґ, зауваживши, що він «вітає роботу ОБСЄ, яка намагається знизити напругу в Україні».

Евангелос Венізелос, міністр закордонних справ Греції, яка головує в ЄС, зі свого боку, заявив, що російська сторона не повинна визнавати так званого «референдуму». «По-друге, потрібно організувати справжню участь східних регіонів України у виборах 25 травня. І останнє, Росія повинна відкликати свої війська від кордонів України», – додав Венізелос.

Голова МЗС Люксембургу Жан Ассельборн зауважує, що Росія не може продовжувати «лінію кричущих суперечностей». «З одного боку, Путін каже, що нинішній уряд Києва – нелегітимний, а з іншого, робить все можливе для зриву виборів президента 25 травня», – наголосив він.

Сьогодні у Брюсселі відбувається засідання Ради міністрів ЄС, на якому першим пунктом стоїть українська ситуація. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, прибуваючи на засідання, практично кожен із голів дипломатичних відомств заявив про нелегітимність та невизнання проведеного на українському сході «референдуму».

Голови європейських МЗС зауважують, що мають намір розширити список осіб, на яких будуть накладені візові та майнові санкції. Нинішній «чорний список» людей, причетних до анексії Криму, військового втручання та поширення сепаратизму в Україні, налічує 48 осіб.
XS
SM
MD
LG