Доступність посилання

ТОП новини

Чехія не визнає результатів «референдуму» в Україні


Президент, уряд і окремо Міністерство закордонних справ Чехії одностайно заявили сьогодні, що так званий референдум, який відбувся в Донецькій та Луганській областях, є нелегітимним і Чехія його не визнає.

Як зазначено в заяві уряду Чехії, проведення так званого референдуму відбулось всупереч Конституції України, «референдум» супроводжувала також низка хиб, які стосувались «як способу проведення голосування, так і об’єктивності виголошених результатів».

Також президент Чехії Мілош Земан заявив, що стосовно так званого референдуму, який відбувався у двох областях на Сході України, «не можна говорити про його законність». На думку президента, дуже важливо зараз, щоб у президентських виборах 25 травня взяло участь якнайбільше громадян України.

І в заяві Міністерства закордонних справ Чехії наголошується, що «так зване голосування відбулось із порушенням міжнародного права, української Конституції і всупереч базовим демократичним принципам». Так званий референдум, який відбувся в Донецькій і Луганській областях, зазначається в заяві чеського МЗС, є ще одним кроком у «керованій дестабілізації Південного Сходу України», «неприпустимою спробою подальшого підриву суверенітету і незалежності держави».

Чеський уряд і надалі підтримуватиме зусилля влади України у проведенні президентських виборів у відповідності до демократичних і правових принципів й у визначений термін, мовиться в заяві.

Сьогодні ж у Брюсселі міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу знову підтвердили, що не визнають ні «референдумів» на Сході України, ні чисел, що їх представили проросійські сепаратисти як «результати».

У деяких частинах Донецької й Луганської областей, які нині контролюють збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагалися вчора провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій, а відтак оголосили про «велику явку виборців» і майже 90-відсоткові «результати» за таку «незалежність». Україна й держави світу та міжнародні об’єднання вже заявляли, що ці заходи незаконні й нелегітимні, і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надала цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку – попри те, що її президент Володимир Путін на словах закликав сепаратистів відкласти ці «референдуми».
XS
SM
MD
LG