Доступність посилання

ТОП новини

США підтверджують невизнання «референдумів» в Україні й розчаровані Росією


Сполучені Штати Америки не визнають незаконних «референдумів», що відбулися на вихідні в частинах Донецької й Луганської областей, підтвердила сьогодні речниця Державного департаменту Джен Сакі.

Вона нагадала, що ці заходи були незаконні за українським законодавством і стали спробою створити більший розкол і безлад в Україні.

Речниця додала, що США нині зосереджуються на президентських виборах в Україні 25 травня. Вони мають створити можливість об’єднати Україну й дати її громадянам можливість обрати майбутнє країни, додала вона.

Джен Сакі також згадала про заклики президента Росії Володимира Путіна до сепаратистів в Україні відкласти їхні «референдуми», що їх ті відкинули, і звернула увагу, що Росія могла б зробити й більше для підтримки суверенітету й демократичного майбутнього України.

Таку ж позицію підтвердив і речник Білого дому Джей Карні. За його словами, США не визнають «результатів референдумів», як і Європейський союз та лідери багатьох країни.

Крім того, наголосив він, США розчаровані тим, що влада Росії не використала свій вплив на сепаратистів в Україні, щоб відвернути ці «референдуми».

У деяких частинах Донецької й Луганської областей, які нині контролюють збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагалися вчора провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій, а відтак оголосили про «велику явку виборців» і майже 90-відсоткові «результати» за таку «незалежність». Україна й держави світу та міжнародні об’єднання вже заявляли, що ці заходи незаконні й нелегітимні, і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надала цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку – попри те, що її президент Володимир Путін на словах закликав сепаратистів відкласти ці «референдуми».
XS
SM
MD
LG