Доступність посилання

ТОП новини

Так звана «Донецька республіка» пережила переворот і оголосила війну


Донецьк – У понеділок сепаратисти у Донецьку оголосили остаточні результати незаконного «референдуму» і заявили, що цим нелегітимним голосуванням люди підтвердили суверенність самопроголошеної «республіки». Центральна влада в Києві та обласна влада цих результатів не визнає, такої ж думки дотримується і Євросоюз.

Результати голосування на незаконному «референдумі» залишились тими ж, які були оголошені в ніч на понеділок, проте, на відміну від нічних заяв про те, що це голосування не змінить статусу області в складі України, вже вдень сепаратисти різко змінили свою думку. Тепер вони заявили, що так звана республіка отримала суверенітет, а виборів президента 25 травня в області не буде. При цьому, один із лідерів сепаратистів Денис Пушилін заявив, що невизнана республіка відправить звернення до Росії із проханням включити регіон до Росії.

Заяви української влади, голови обласної адміністрації та представників міжнародної спільноти про незаконність «референдуму» та непрозорість його результатів лідери сепаратистів ігнорують.
Голосування на «референдумі» про-російських бойовиків у Слов'янську, 11 травня 2014 року
Голосування на «референдумі» про-російських бойовиків у Слов'янську, 11 травня 2014 року

Ахметов не вважає референдум легітимним

Навіть бізнесмен Рінат Ахметов в оприлюдненій від імені СКМ заяві наголосив – «референдум» був проведений незаконно, а його результати (зважаючи на численні порушення процедури) навіть не можуть бути використані як дані соціологічного опитування.

До слова, самопроголошений губернатор Павло Губарєв назвав Ріната Ахметова основним спонсором донецьких сепаратистів, мовляв, олігарх разом із Партією регіонів «перекупив» більшість сепаратистів Донеччини.

Бізнесмен уже спростував таку заяву самопроголошеного губернатора, а партійці назвали Павла Губарєва самозванцем і аферистом.
Ігор Гіркін (Стрєлков)
Ігор Гіркін (Стрєлков)
Перший державний переворот

У незаконній «республіці» відбувся перший державний переворот, в результаті якого полковник ГРУ Росії Ігор Гіркін (Стрєлков) фактично усунув від «влади» Дениса Пушиліна та кількох інших лідерів сепаратистського руху.

При цьому, Гіркін, який за даними ЗМІ був помічений і в Криму серед так званого «народного ополчення», проголосив себе головнокомандувачем невизнаної республіки та видав першу так звану постанову. У ній він наказав усім місцевим силовикам присягнути на вірність так званій республіці і оголосив війну Україні. Крім цього, російський розвідник закликав війська сусідньої держави перетнути українські кордони і допомогти сепаратистам.

Антитерористичну операцію українська влада не зупиняла. А за словами маріупольських чиновників, дружини, створені Рінатом Ахметовим, допомагають надводити лад у місті.

Цього ж дня департамент охорони здоров’я повідомив, що за весь час громадських протистоянь і проведення антитерористичної операції в регіоні загинуло 49 людей, ще понад 200 отримали вогнепальні поранення.

При цьому голова обласної адміністрації Сергій Тарута заявив, що ситуацію в регіоні контролює, але у частині населених пунктів робота органів влади паралізована.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG