Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову погрожує перекрити Україні газ без передоплати


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер заявив у понеділок, що вже у вівторок його компанія запроваджує для України передоплату за природний газ.

Як сказав він на зустрічі з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим в урядовій резиденції під Москвою, цього дня «Газпром» виставить Україні попередній рахунок на червень і чекатиме на сплату до 2 червня, відтак 3 червня повідомить про обсяг постачання на цей місяць відповідно до оплаченого авансу. Якщо ж авансу не буде, не буде й постачання газу, сказав він.

Так Міллер відповів на вказівку Медведєва «припиняти няньчитися» з Україною.

За словами керівника «Газпрому», після того, як Україна не заплатила за постачання у квітні у визначений термін, до 7 травня, її борг за російський газ зріс до 3 мільярдів 508 мільйонів доларів.

Україна не визнає такого обсягу боргу, що виник після того, як «Газпром» скасував свої раніше чинні знижки в ціні на газ порівняно з формулою ціни за контрактами 2009 року. Україна не визнає цих скасувань знижок. Як заявляв на початку місяця, коли Росія говорила про борг у майже 3,5 мільярди доларів, міністр енергетики Юрій Продан, Україна визнає суму боргу на той час у 2 мільярди 200 мільйонів доларів і готова його сплатити, якщо Росія підтвердить знижену ціну на газ. Крім того, «Нафтогаз» іще наприкінці минулого місяця подав «Газпромові» передарбітражну ноту з вимогою про перегляд деяких моментів газових контрактів 2009 року, головним із яких є перегляд ціни на газ. Якщо сторони не дійдуть згоди протягом 30 діб, спірні питання будуть передані на розгляд до Арбітражного інституту Стокгольма, як передбачено контрактом.
XS
SM
MD
LG