Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС впевнені «в чіткості позиції уряду Угорщини, який підтримує Україну»


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
В українському Міністерстві закордонних справ упевнені «в чіткості позиції уряду Угорщини, який підтримує Україну». Так заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський прокоментував заяву прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про необхідність автономії та подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.

«Я знаю офіційну позицію уряду Угорщини, яка підтримує Україну в ці непрості часи. Ми ведемо дуже активний двосторонній діалог, який включає, в тому числі, і забезпечення прав національних громад: угорців – в Україні, українців – в Угорщині. Ми маємо діяти за одним ключовим пріоритетом – це європейські стандарти забезпечення прав національних меншин», – сказав заступник глави МЗС.

За словами Лубківського, Рада Європи, а також останній звіт ОБСЄ засвідчують, що права національних меншин в Україні дотримані на високому рівні, попри те, що сьогодні відбуваються значні порушення в Криму внаслідок дій окупаційного режиму. «Тобто, ми будемо і надалі захищати права усіх нацменшин. І з особливою турботою і увагою ми ставимося до угорської меншини, яка є частиною нашого простору. Водночас, це має бути чітко в межах українського законодавства і тих європейських стандартів, які поділяє Україна», – сказав Лубківський.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи не насторожує його така заява угорської сторони, заступник голови МЗС сказав: «Мені невідомо саме про таку дослівну заяву. Нам треба перевірити, чи в саме такій версії прозвучали ці слова. Але я впевнений в чіткості позиції уряду Угорщини, який підтримує Україну. Наша позиція є також незмінною і чіткою – ми захищаємо нацменшини, які проживають в Україні, захищаємо і будемо захищати права українців за кордоном».

Вчора прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у першому ж виступі свого третього терміну на посаді заявив про необхідність автономій і подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.
XS
SM
MD
LG