Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: якщо «Газпром» не перегляне газові угоди, Україна піде до суду


Україна готова сплатити рахунки за російський газ упродовж десяти днів після підписання з «Газпромом» документу, яким буде продовжено колишню ціну на газ у 268,5 доларів за тисячу кубів. Про це сьогодні у Брюсселі заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк після зустрічі із президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. При цьому Яценюк зазначив, що Україна направила російській стороні «досудове попередження».

«Ми маємо і мали чітку позицію щодо нашої співпраці з Росією. Ми надіслали російському «Газпрому» досудове попередження із проханням переглянути угоду, яка має базуватися на умовах ринку. Якщо Росія відхилить це, ми позиватимемося проти Росії у Стокгольмський суд. Якщо я не помиляюся, на це дається менше 20 днів. І це останній заклик до Росії сісти за стіл переговорів і знайти рішення», – заявив Яценюк.

Жозе Мануель Баррозу, у свою чергу, висловив сподівання, що це питання буде вирішено до кінця травня у рамках тристоронніх переговорів. Президент Єврокомісії також закликав Москву діяти конструктивно і не застосовувати енергетику, як політичну зброю проти України.

Російський «Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 мільярда доларів, заявив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов. За його словами, борг України наразі становить близько 3,5 мільярда доларів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG