Доступність посилання

ТОП новини

Люстраційний комітет Дарницького району Києва – люстрацією прикриваються під вибори?


Люстрацією прикриваються під вибори?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Люстрацією прикриваються під вибори?

Київ – Власний «люстраційний» комітет мають мешканці Дарницького району столиці України. Комітет цей створили на початку квітня при Громадській раді Дарницької райдержадміністрації. Девіз комітету – «Люстрація. Контроль. Відповідальність». А задекларована мета – відсторонити від влади чиновників, правоохоронців та суддів, що здійснювали порушення законодавства, були винні в корупції, неповазі до прав людини. Втім, у мешканців району є сумніви: чи не є комітет лише тимчасовим проектом під вибори.

Бігборди з портретами Віктора Тарана – голови громадського люстраційного комітету Дарницького району Києва на Позняках зустрічаються часто. Роздають на вулицях і листівки. Реклама – ініціатива самого Тарана за його ж гроші, кажуть його колеги і розповідають, що хоч більшість звернень і не за адресою, за місяць роботи люстраційного комітету займаються вже 14 справами.

«Люди приходять кожен день, по три-чотири особи, і діляться своїми проблемами, наболілим. Є скарги на приватні жеки. Одна жіночка приходила, ми з нею порахували, що у неї за комунальні послуги набігає тисяча гривень. Нам, як люстраційному комітету складно на це реагувати, оскільки мова йде про товариство, а не про комунальне підприємство, яке є підзвітним і стосовно нього є певні важелі реагування. Але в нас така позиція: кожен має бути вислуханим і почутим. Якщо люстраційний комітет – це спосіб реагування на посадовців, ми намагаємось дати хоча б роз’яснення людині, як реагувати на цю проблему», – каже юрист люстраційного комітету Олександр Барабаш.

Киянка Людмила Туз донедавна працювала головним бухгалтером фірми «Промтехвод», що займається очисткою стічних вод. «Звернулись ми через пресинг Дарницької податкової. Це триває вже три роки, – ділиться своєю історією жінка. – Судимось по двох справах. У 2012 році був у нас акт невиїзної перевірки, абсолютно безпідставні звинувачення, що ми маємо справу з якимись фіктивними фірмами і одразу була готова сума зняття податкового кредиту і витрат, це близько двох мільйонів. На сьогодні в нас це суд виграний, але перед апеляційним судом влітку минулого року була виїзна позапланова перевірка, з готовою сумою прийшли вже на три мільйони. І натяки були на хабарі. Але те, що ми судимось, це одне, але всі ці люди далі на своїх посадах, обличчя не змінились. З ким ми будемо будувати нове майбутнє, я не знаю».

Поки нема закону, збираємо інформацію – комітет

Поки немає закону про люстрацію, мета комітету з 8 осіб – зібрати дані у базу для люстрації про хабарників і порушників на території Дарницького району, а також допомогти колишньому керівнику Громадської ради, який тепер став головою райдержадміністрації.

«Перше завдання – це збір інформації. Друге завдання – ми готуємо документ про запровадження механізму люстрації в Дарницькому районі. Наш люстраційний комітет не має повноважень ухвалювати рішення, він має можливість напрацювати певні документи. Поки нам спустять це згори, ми починаємо робити щось на місці. Третє, оскільки наш голова громадської ради, якого нещодавно призначили головою райдержадміністрації – Геннадій Сінцов – як парашутист потрапив від громадськості, а дуже багато потрібно змінювати, наше завдання йому в цьому допомогти», – не приховує керівник секретаріату громадської ради, член люстраційного комітету Дарницького району Богдан Назаренко.

Замість люстрації ремонт ліфтів

Проте деякі мешканці району сумніваються у безкорисливості існування люстраційного комітету. Мовляв, у жодному іншому районі Києва таких комітетів не створювали. По-друге, білборди з обличчям Віктора Тарана є лише в його виборчому окрузі. Та й зустрічі з мешканцями більше схожі на передвиборчі обіцянки – наприклад, поремонтувати чи замінити ліфти.

Команда люстраційного комітету такі закиди відкидає. Віктор Таран, як голова люстраційного комітету Дарницького району, має сміливість і бере на себе відповідальність проводити люстрацію. І якщо він все-таки стане депутатом Київради, про свій район не забуде і люстраційний комітет не знищить, переконані його колеги.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG