Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Донбасу зможуть проголосувати в інших регіонах – голова ЦВК


Як створюють виборчі бюлетені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Як створюють виборчі бюлетені

Київ – Центральна виборча комісія продовжує готуватися до позачергових президентських виборів, які відбудуться 25 травня. У середу в Києві презентували виборчий бюлетень, в якому буде 21 кандидат на поcаду президента. Голова ЦВК зазначив, що цьогорічні вибори хоча й найскладніші для проведення за всю незалежну історію України, проте стануть найдешевшими для кандидатів.

Поліграфкомбінат «Україна» продовжує на всіх потужностях друкувати виборчі бюлетені. Директор комбінату Максим Степанов запевняє, що закінчити планують до 18 травня.

«Більша частина бюлетенів вже надрукована. Зараз ми вже починаємо передавати ці бюлетені підприємству «Держспецзв’язку», яке буде розвозити їх по всій Україні, по всіх дільницях й округах», – зазначив Степанов.

Незважаючи на те, що на Донбасі, через дії озброєних сепаратистів, не всі виборчі дільниці відкриються для голосування – президентські перегони будуть легітимними, наголошує голова ЦВК Михайло Охендовський.

За його словами, результати виборів обов’язково мають бути встановлені ЦВК, незалежно від кількості діючих виборчих дільниць, в яких голосування було визнане недійсним або не було організоване зовсім. Жителі Донецької та Луганської областей можуть скористатися процедурою зміни місця голосування і таким чином взяти участь у позачергових виборах президента України, зазначив Охендовський.

«Можливість тимчасово змінити місце голосування, зміна виборчої адреси гарантується кожному виборцю. Спрощений механізм такої зміни передбачений спеціально для жителів Криму і Севастополя, але це не виключає можливість для жителів Донецької, Луганської областей також скористатися таким механізмом».

За інформацією координатора виборчих програм «Опора» Ольги Айвазовської, на цей час не утворені 13 окружних виборчих комісій на Донбасі. На її думку, у половини з них ще можна організувати вибори. Місцеві влада та правоохоронці у Луганську та Донецьку повинні максимально забезпечити волевиявлення, щоб зменшити спекуляції на тему легітимності новообраного президента, стверджує Айвазовська.

«Ми розуміємо, що існує третя сторона – це Російська Федерація, яка зацікавлена у тому, щоб вибори в Україні не відбулися. Проте я переконана, що більшість країн Заходу, якщо не всі, визнають вибори легітимними. Потрібно розуміти що виступи терористичних груп – це не є те, що спровоковано неналежною організацією виборчого процесу. В першу чергу, мову про легітимність варто вести щодо громадян України, які готові будуть прийняти нового президента чи ні», – зауважила Айвазовська

Водночас, якби не озброєнні групи сепаратистів на Донбасі, нинішні позачергові президентські вибори були б одними з найбільш чесних і чистих, зазначає Ольга Айвазовська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG