Доступність посилання

ТОП новини

Віце-канцлер Німеччини визнав помилки ЄС в ситуації з Україною


Віце-канцлер Німеччини заявив у середу, що Європа несе часткову відповідальність за кризу в Україні, хоча це не виправдовує поведінку Росії щодо неї.

Заява Зіґмара Ґабріеля, який очолює Соціал-демократичну партію Німеччини, різко контрастує з позицією канцлера Анґели Меркель, яка представляє консервативний блок. На її думку, відповідальність за кризу, яка ускладнила відносини між Росією і Заходом, несе Москва.

«Безумовно, Європейський Союз також зробив помилку, але це не виправдовує поведінку Росії», – заявив Ґабріель в інтерв'ю газеті Rheinische Post.

Звичайно, було нерозумно створювати в Україні таке враження, ніби вона повинна вибирати між Росією та ЄС
Зіґмар Ґабріель
«Звичайно, було нерозумно створювати в Україні таке враження, ніби вона повинна вибирати між Росією та ЄС», – додав Ґабріель, який займає також посаду міністра економіки ФРН.

У понеділок Меркель відкинула критику з боку свого попередника Ґергарда Шредера, який представляв соціал-демократів і підтримує дружні відносини з російським президентом Володимиром Путіним. Шредер заявив, що підхід Європи до України і Росії був основною причиною кризи.

Ґабріель також заявив, що необхідно, за будь-яких обставин, запобігти збройному конфлікту: «Люди бояться бути втягнутими у військове протистояння».

Німеччина підтримала санкції, запроваджені проти Росії у зв'язку з українською кризою, однак у той же час і Меркель, і її партнери з СДПН підкреслюють необхідність продовжувати дипломатичні зусилля. Міністр закордонних справ Німеччини, соціал-демократ Франк-Вальтер Штайнмаєр у вівторок відвідав Київ і взяв участь в організації «круглого столу» – переговорів між політиками та громадськими організаціями України, які розпочалися в середу.

«Необхідно створити в Україні умови, за яких країна зможе прийняти вільне і незалежне рішення щодо свого майбутнього», – заявив Ґабріель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG