Доступність посилання

ТОП новини

За спроби зірвати вибори в Україні Росія зазнає всеосяжних санкцій – експерт


Проросійський бойовик в Донецьку
Проросійський бойовик в Донецьку
Брюссель – Україні потрібен уряд національної єдності, до якого прислухається весь народ, і який зуміє втілити давно назрілі реформи. Росія та західні держави повинні сприймати Україну як місток між Заходом та Сходом, а не як геополітичне поле бою. Таких висновків дійшли експерти Міжнародної кризової групи – аналітичного центру, який надає рекомендації для запобігання конфліктів.

«Успішна демократична Україна, економічно інтегрована до об’єднаної Європи, однак не залучена до військових союзів і з міцними культурними, мовними та комерційними зв’язками з Росією» – така Україна, на думку Пола Квін-Джаджа, керівника європейської та азійської програм Міжнародної кризової групи, була б вигідною для всіх.

Висновки та рекомендації, які фахівці адресують українському урядові, передбачають насамперед налагодження прямих консультацій із мешканцями півдня та сходу України. Для цього слід призначити принаймні одного віце-прем’єр-міністра, завданням якого був би діалог з народом та проведення роз’яснювальної роботи. Окрім цього, Україна має надати гарантії нейтральності та недопущення іноземних військових баз на свою територію.

Кандидати президентських виборів мають зобов’язатися по завершенні голосувань сформувати широкий уряд національної єдності – широкий географічно, мовно та політично.

Росія продовжить дестабілізацію України – експерт

Тим часом, серед рекомендацій урядові Росії експерти, зокрема, закликають утриматися від будь-яких дій, що можуть перешкоджати або саботувати президентські вибори 25 травня.

Відомий європейський політичний аналітик Фрейзер Камерон каже, що дуже сумнівається в тому, що росіяни прислухаються до цієї рекомендації.
Дуже вірогідно, що ЄС і США разом накладуть нові санкції на Росію
Фрейзер Камерон
«Росія постійно втручається (у внутрішні справи України – ред.), тож я не думаю, що це тепер зміниться, – пояснює він. – Росія розвинула цілий набір засобів, покликаний дестабілізувати Україну, і буде продовжувати у цьому напрямку. Дуже ймовірно, що ЄС і США разом накладуть нові санкції на Росію».

У цьому сенсі Міжнародна кризова група, звертаючись до ЄС та США, радить: дайте чітко зрозуміти Москві, що наслідком будь-яких спроб зірвати вибори 25 травня будуть нові всеосяжні санкції.

Водночас, Брюссель та Вашингтон повинні продовжувати докладати зусиль для налагодження з росіянами, а також між Москвою та Києвом, поміркованого діалогу. Фахівці особливо закликають сприймати Україну не як місце для геополітичних баталій, а як міст, що з’єднає Захід зі Сходом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG