Доступність посилання

ТОП новини

Українці понад два місяці пікетують резиденцію прем’єра Британії


Пікет резиденції прем’єра Британії, Лондон, 15 травня 2014 року
Пікет резиденції прем’єра Британії, Лондон, 15 травня 2014 року

Лондон – Уже понад два місяці навпроти воріт, що ведуть на Давнінґ стріт 10 розвіваються українські прапори і стоїть пікет із гаслами та плакатами на підтримку України.

Часом там можна бачити велику групу активістів, а деколи лише дві-три людини, але чергування триває цілодобово.

Перебуваючи на західному краю Європи – за тисячі кілометрів від Батьківщини – більшість українців почувають себе тісно пов’язаними з Україною і болісно переживають за долю рідних і близьких.

«Ми збираємося тут для того, щоб доносити правду до людей, до туристів які тут проходять. Більшість із них не знають усього, що відбувається в Україні», – розповідає один з пікетувальників, Ярослав.

Одразу ж після кривавого побиття мирних протестів на київському майдані Незалежності 30 листопада 2013 року лондонські українці вийшли на першу демонстрацію, щоб висловити підтримку співвітчизникам.

Регулярні мітинги й марші відбувалися біля будівлі британського парламенту, поблизу українського пам’ятника князю Володимиру Великому у Лондоні, перед посольствами Росії та США, біля помешкання найбагатшого українського олігарха Ріната Ахметова тощо.

Нагадування британському урядові

Вторгнення Росії в Криму підштовхнуло лондонських українців до потреби нагадувати британському урядові, що Велика Британія разом з іншими ядерними державами зобов’язана гарантувати безпеку й цілісність України відповідно до так званого «Будапештського меморандуму».

Саме це нагадування стало одним із головних гасел українського пікету напроти воріт до Давнінґ стріт 10, де живе і працює прем’єр-міністр Дейвід Камерон.

Учасники пікету кажуть, що особисто Камерон до активістів не виходив, але вони впевнені, що керівник британського уряду бачить протестувальників кожного разу, коли його авто минає ворота.

Дейвід Камерон в офіційних виступах неодноразово висловлював підтримку Україні, проте українські протестувальники наголошують, що словесної підтримки і навіть певних кроків у вигляді санкцій проти агресорів не досить.

Одним із головних своїх завдань активісти вважають інформування людей, які минають пікет у центрі Лондона.

«Перше питання, яке виникає у британців: чого ви тут стоїте? В цілому вони підтримують Україну і засуджують агресію Путіна», – зауважила в інтерв’ю Радіо Свобода Тетяна, яка регулярно чергує на пікеті.

Активісти розповідають, що більшість перехожих виявляють прихильність і лише часом їм доводиться мати суперечки з росіянами, які підтримують політику Кремля.

Чергування пікетувальників організоване з допомогою інтернетних соціальних мереж та через поширення інформації мобільними телефонами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG