Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі стурбовані інформаційною війною Росії проти України


Варшава – Європейський cоюз повинен допомогти українцям та іншим народам пострадянських держав протистояти нечуваній пропагандистській кампанії, яку розгорнув Кремль. У цьому переконані польські політики та інтелектуали, які закликають Київ, а також інші європейські столиці до інформаційного контрнаступу. На думку польських експертів, назріла потреба створення загальноєвропейського російськомовного телебачення.

Голова польського ПЕН-клубу Адам Поморський переконаний, що інформаційна війна Росії проти України може мати драматичні наслідки. Він звертає увагу на те, що Кремль використовує потужні механізми для створення у Європі та світі образу українців як народу без власних культурних традицій.

Адам Поморський пояснює, в чому полягає небезпека такої пропаганди: «Це така констатація дуже грізного стереотипу та етнічних упереджень щодо України, що, на жаль, впливає на міжнародні відносини. Йдеться про стереотип, начебто Україна – це країна, яка не має власної культури і ніколи її не мала. За теперішньої ситуації це смертельно небезпечне, тому що це негайно впливає на ставлення до України. Мовляв, це народ і країна без культури, інакше кажучи, народ без державницької традиції, тому з ним можна зробити все, що завгодно».

Голова польського ПЕН-клубу також зазначає, що Україна, яка займається внутрішніми проблемами, майже не дає відсічі російській пропаганді, тож ЄС мусить допомогти українцям. Він говорив про це під час дискусії у Варшаві, присвяченої подіям в східноукраїнських областях. Поморський розповів, що ПЕН-клуби центральноєвропейських держав вже домовилися про координацію зусиль з метою популяризації української культури.
Це буде довга, постійна війна, дуже брудна. Це інформаційна війна, психологічна
Адам Ротфельд

Схожі думки в Адама Ротфельда, екс-міністра закордонних справ Польщі, члена Ради мудреців НАТО. Говорячи про російську агресію щодо України, він зауважує: «Це буде довга, постійна війна, причому не священна, а дуже брудна. Це інформаційна війна, психологічна. Я хочу запитати: чому російський наратив у Європі лунає щодня, а українського наративу нема?».

Протидіяти пропаганді Кремля потрібно спільними зусиллями

Кремлівська експансія передусім відбувається в інформаційній сфері. Після того, як російська пропаганда заполонює голови людей, Москва готова захоплювати нові території. У цьому переконана Аґнєшка Ромашевська-Ґузи, директор білоруськомовного телеканалу «Бєлсат», який надає сигнал з Польщі на територію Білорусі. За її словами, пересічному європейцеві в голові не міститься, наскільки брехливе російське телебачення, зокрема те, яке дивляться в країнах ЄС.
Нормальна людина, як правило, не уявляє собі, що можна настільки фундаментально брехати, називати чорне білим
Аґнєшка Ромашевська-Ґузи

«Нормальна людина, як правило, не уявляє собі, що можна настільки фундаментально брехати, говорити, що існує щось, чого насправді нема, називати чорне білим. Це пропаганда, з якою зіштовхнулися всі пострадянські країни, включно з тими країнами, які є членами ЄС і НАТО. Крім цього, ця пропаганда рикошетом вдаряє у Захід. Дезінформація впливає на західні держави, може меншою мірою, однак це діє», – зазначає Аґнєшка Ромашевська-Ґузи.

На прес-конференції у Варшаві вона навела приклади нахабних маніпуляцій, якими не гребують у російських ЗМІ, аби тільки дискредитувати Україну. Ромашевська-Ґузи представила фрагменти новин на телеканалах НТВ та «Россия 1», де той самий чоловік з’являється спершу в ролі німця, який організовував сутички в Одесі, а потім – проросійського активіста, побитого українцями в Миколаєві.

Тому, наголошує Ромашевська-Ґузи, назрів час створення європейського російськомовного телебачення, яке буде своєрідною протиотрутою проти російської пропаганди. Вона нагадує, що минулого тижня цю ідею у польському сеймі озвучив Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі. За словами Ромашевської-Ґузи, створення такого телеканалу потривало б рік-півтора. Фінансувати його мали б спільними зусиллями країни ЄС. Цільовою аудиторією такого телебачення передусім були б регіони в Центрально-Східній Європі, де проживає російськомовне населення, зокрема Східна Україна, Білорусь, Придністров’я, а також Балтійські держави.

Ромашевська-Ґузи твердить, що за попередніми підрахунками, бюджет європейського російськомовного телебачення був би набагато менший, ніж вартість євросоюзних проектів, спрямованих на диверсифікацію енергопостачання. Директор ТБ «Бєлсат» наголошує, що Європа вперше з часів закінчення Холодної війни зіткнулася з настільки потужною і небезпечною інформаційною кампанією Росії. Боротися з нахабною кремлівською пропагандою просто необхідно, переконана Аґнєшка Ромашевська-Ґузи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG