Доступність посилання

ТОП новини

Митці Павло Юров і Денис Грищук у полоні в Слов’янську вже 20 днів


Денис Грищук (ліворуч) і Павло Юров (праворуч)
Денис Грищук (ліворуч) і Павло Юров (праворуч)
Київ – Вже понад три тижні сепаратисти тримають у полоні театрального режисера Павла Юрова та волонтера культурних проектів Дениса Грищука. Друзі та родичі митців кажуть: агресори не висувають жодних вимог, а заручників називають «військовополоненими». Правозахисники наголошують, що зараз важливо надати справі якомога ширшого розголосу, щоб принаймні в такий спосіб гарантувати безпеку полонених.

Павло Юров та Денис Грищук прибули до Слов’янська 25 квітня. До того вони кілька днів були в Донецьку, розповідає Анастасія Касилова, подруга режисера.

Павло походить з Луганської області, а Денис – з Донецька
Анастасія Касилова
«Павло походить з Луганської області, а Денис – з Донецька. Коли почалися заворушення на сході, Павло дуже переживав. Він був переконаний, що люди там бідують, а ми тут, у Києві, їх не розуміємо, і потрібно намагатися знайти з ними спільну мову. Тому він хотів поїхати додому, щоб побачити усе на власні очі. Усі казали йому, що це небезпечно», – зазначає вона.

Ввечері 25 квітня зв'язок з митцями перервався. Зараз відомо лише те, що вони живі і перебувають у підвалі СБУ.
Журналісти, що працюють у Слов’янську, повідомили нам, що хлопці перебувають в нормальних умовах, що їх годують і не чіпають. Однак документальних підтверджень немає
Катерина Єрмолаєва
«Журналісти, що працюють у Слов’янську, повідомили нам, що хлопці перебувають в нормальних умовах, що їх годують і не чіпають. Однак документальних підтверджень немає – їх не дозволяють фотографувати. Ми намагалися домовитися з сепаратистами хоча б про телефонний дзвінок, але й цього не дозволили», – розповідає дружина Дениса Грищука Катерина Єрмолаєва.

«Скільки їх збираються утримувати, невідомо»

Вона каже: підстав для затримання митців не було, адже вони не належать до жодної партії чи організації. Ймовірно, хлопці вплуталися в суперечку, припускає Катерина Єрмолаєва. Або ж сепаратисти знайшли у них квитки на київський потяг, що викликало підозри, вважає Анастасія Касилова.

Ми телефонували «народному мерові» Пономарьову, він підтвердив, що вони там і сказав щось на кшталт «ми визначаємо ступінь їхньої провини»
Анастасія Касилова
Жодних вимог сепаратисти не висувають. «Ми телефонували «народному мерові» Пономарьову, він підтвердив, що вони там і сказав щось на кшталт «ми визначаємо ступінь їхньої провини». І більше нічого. Скільки їх збираються утримувати, невідомо», – каже Анастасія Касилова.

Родичі полонених звернулися до правоохоронних органів, Європейського суду з прав людини та ОБСЄ. Нещодавно представник Гельсінської спілки Олег Веремієнко заявив, що український уряд не використовує усіх можливостей для звільнення полонених. Утім, правозахисник спілки Андрій Діденко зауважує: ситуація ускладнюється тим, що сепаратисти прикриваються мирними мешканцями.

Уряд вживає необхідних заходів. Але важко оцінити їхню ефективність, тому що Служба безпеки в Україні тільки починає формуватися
Андрій Діденко
«Це навмисні, провокаційні дії. На мій погляд, уряд вживає необхідних заходів. Але важко оцінити їхню ефективність, тому що Служба безпеки в Україні тільки починає формуватися, раніше вона фактично була зруйнована», – каже Діденко.

Правозахисник вважає: зараз важливо підключити міжнародні структури та надати розголосу цим подіям. Нагадаємо, що за звільнення Павла Юрова та Дениса Грищука виступили культурні діячі Росії, Польщі, Німеччини, Франції та інших країн.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG