Доступність посилання

ТОП новини

Ми з’ясуємо, чи всі матеріали взяли до уваги правоохоронці – депутат-регіонал Kіссе


Київ – Сьогодні відбудеться перше засідання парламентської тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів масових убивств мирних громадян в Одесі, Маріуполі, Красноармійську та в інших містах на Півдні та Сході України. Серед іншого, комісія має з’ясувати причини бездіяльності міліції в Одесі та – наскільки правомірно діяли українські силовики на Донбасі. Більше про плани роботи комісії Радіо Свобода розповів її голова – народний депутат-регіонал Антон Кіссе.

– Що саме має на меті з’ясувати комісія?

Зараз є певна недовіра людей та ЗМІ до правоохоронців. Тому вони можуть звернутися зі своїми матеріалами і питаннями до нас
Антон Кіссе
– Насамперед, депутати хочуть з’ясувати: чи враховані ті матеріали, які до них надходили, при розгляді правоохоронними органами? Зараз є певна недовіра людей та ЗМІ до правоохоронців. Тому вони можуть звернутися зі своїми матеріалами і питаннями до нас. У складі комісії представлені усі фракції та позафракційні депутати, і такий демократичний принцип дає нам підстави провести роботу на належному рівні й чесно.

– Яка саме інформація потребує додаткової перевірки?

– Я би наразі не хотів цього коментувати. Попервах, ці питання варто розглянути колегіально.
Протистояння в Одесі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

– Ви – одесит. Ви для себе зробили висновок: чому 2 травня одеська міліція була бездіяльною?


Коли відбулося протистояння біля будинку профспілок, то все керівництво правоохоронне перебувало на якомусь закритому засіданні з вимкненими телефонами. От цього я жодним чином не розумію – чому так сталося?
Антон Кіссе
– Коли відбулося протистояння біля будинку профспілок, то все керівництво правоохоронне перебувало на якомусь закритому засіданні з вимкненими телефонами. От цього я жодним чином не розумію – чому так сталося?

– А наскільки правомірно діяли силові структури в Красноанрмійську і Маріуполі? І чи можна вважати тих, хто їм протидіяв, мирними громадянами?


– Суперечлива з цього приводу інформація, безперечно. Є версія моїх колег, зокрема й тих, хто представляє Маріуполь, що там були й мирні люди. Комісія працюватиме на місці і перевірятиме цю інформацію. Інформація суперечлива, але в неофіційних розмовах мені доводилося чути, що там ситуацію можна було розрядити без силового протистояння. Чи справді це так? – Побачимо.
Українські солдати, поранені під Маріуполем, лікуються у Дніпропетровську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

– А чи реально комісії зараз виїхати в Маріуполь і Красноармійськ та працювати там?

– Думаю, що ми їдемо з такою місією, яка має знайти розуміння і в мешканців Донбасу.
Стрілянина в Червоноармійську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

– Останнім часом робота парламентських слідчих комісій завершувалася безрезультатно, або влада й опозиція видавали два окремих звіти із повністю протилежними висновками. Чи може так статися і з очолюваною Вами комісією?

– Нічого не можна виключати в стінах парламенту. На жаль, сьогодні однозначно відповісти на це запитання – це значить бути нещирим.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG