Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликає світ покласти край російській агресії і підтримати кримських татар


Через анексію Криму з боку Росії над кримськотатарським народом знову нависла загроза насильства та терору, заявляє Міністерство закордонних справ України.

«Процес репатріації і суспільної інтеграції колишніх депортованих кримських татар фактично перервався… Кремль та самопроголошена кримська влада з кожним днем збільшують тиск на представників кримськотатарського народу, зростає число злочинів проти його представників», – йдеться в заяві МЗС щодо відзначення 70-ї річниці депортації кримських татар.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство покласти край російській агресії проти України, підтримати кримських татар, які опинилися у вкрай скрутному становищі в окупованому Криму», – додали у відомстві.

Крим був, є і буде невід’ємною складовою України, так само, як кримськотатарський народ – органічною частиною українського народу, наголошують у МЗС.

Відомство назвало депортацію кримських татар 18 травня 1944 року, здійснену партійно-державним керівництвом СРСР, найтрагічнішою сторінкою в літописі історії кримськотатарського народу.

«Це був справжній геноцид, вчинений Сталіним проти кримських татар. Українці, як ніхто інший, розуміють біль кримських татар та інших національностей, які були репресовані в Криму», – додали у відомстві.

Самопроголошена влада Криму вирішила обмежити проведення масових заходів на півострові до 6 червня «у зв’язку з подіями на південному сході України». На думку експертів, таким чином кримська «влада» вирішила повністю взяти під контроль заходи, присвячені Дню депортації у Криму й обмежити проведення будь-яких жалобних заходів мітингом на головній площі в Сімферополі, який пройде в оточенні ОМОНу.
XS
SM
MD
LG