Доступність посилання

ТОП новини

Газовий конфлікт України і Росії. ЄС боїться газових відключень


Брюссель – Росія готова припинити газопостачання до України, а це насторожує Євросоюз, до якого українською трубою надходить близько половини російського газу. Однак у Брюсселі висловлюють надію на наступний раунд переговорів між ЄС, Україною та Росією, який може бути проведений до кінця травня. Єврокомісар із питань енергетики Еттінґер, зі свого боку, висловлює поміркований оптимізм щодо того, що рішення проблеми українського газового боргу найближчими днями таки знайдуть.

Занепокоєння вразливістю енергетичної безпеки Євросоюзу через можливі припинення постачань з Росії зростають з кожним днем, заявляє ірландський міністр охорони довкілля Філ Гоґан.

Тому ЄС, на тлі української кризи та газового конфлікту між Києвом та Москвою, займається пошуками шляхів – як іще більше заощаджувати, розумно використовувати енергію – та шукає нові джерела енергопостачання, підтверджує Яніс Маніатіс, міністр довкілля та енергетики Греції, яка головує в ЄС.

Розвиток південного газового коридору, будівництво нових терміналів для отримання зрідженого газу від віддалених постачальників, розробка сланців, внесення технічних доробок у внутрішній газовій мережі ЄС, для можливості циркуляції блакитного палива у будь-якому напрямку ось далеко неповний перелік всіх напрямків, якими співдружність проторює свою енергетичну незалежність від постачальника, що використовує газ для досягнення політичних цілей, тобто, Росії.

Поміркований оптимізм єврокомісара Еттінґера

Єврокомісар із енергетичної політики Ґюнтер Еттінґер, зі свого боку, у п’ятницю зазначив, що запропонував збільшити обсяги запасу газу ЄС у газосховищах на випадок припинення постачань із 30 – до 60 днів. Він додає, що не здивований погрозою Москви перевести Україну на передоплату газопостачань, однак висловлює надію на знаходження рішення вже найближчим часом.

«Нині ми працюємо над пошуком рішення з питання газового боргу. І я налаштований помірковано оптимістично. Через 10-14 днів ми таки знайдемо рішення і зменшимо проблеми з газопостачанням до України», – каже голова департаменту з питань енергетики в Єврокомісії, додаючи: «безумовно, ціна газу, за якою Україна купує газ у Росії, ще повинна обговорюватися».

Однак, з огляду на зміст останнього листа Путіна до лідерів низки європейських країн щодо газового боргу, переведення України на передоплату та можливості припинення газопостачання Еттінґер зауважує, що має надію знайти вихід.

У четвер, у посланні до частини голів держав та урядів ЄС лідер Росії висловив «розчарування відсутністю конкретних пропозицій щодо газового боргу України».

Тим часом, у Брюсселі заявляють, що іншого шляху, окрім тристоронніх переговорів – ЄС, України та Росії – для вирішення газового протистояння між Києвом та Москвою не бачать. Речниця Європейської комісії Піа Аренкільде Гансен у п’ятницю також повідомила, що співдружність готує спільну відповідь на другий лист президента Путіна щодо проблеми українського газового боргу, який, як і першого разу, був адресований окремим лідерам країн ЄС. Представниця ЄС також зазначає, що можливою датою наступної тристоронньої зустрічі щодо газової кризи може бути 26 травня.

Водночас, у Варшаві міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета знову заявив, що Україна готова погасити перед Росією заборгованість за газ і платити надалі за блакитне паливо, але за старою ціною, тобто, по 268 доларів за тисячу кубометрів. Нині Росія оцінює свій газ для України майже в 500 доларів за тисячу кубометрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG