Доступність посилання

ТОП новини

Газовий сектор не підходить для списку можливих санкції проти Росії – Еттінґер


Газовий сектор не підходить для списку можливих санкції проти Росії. Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер. За його словами, попри кризу, ЄС продовжуватиме газове партнерство з цією країною.

«Російські партнери є найбільш важливим постачальником газу на ринок Європейського Союзу. Це триває упродовж 40 років. Ми у ЄС погоджуємося, що енергетичний сектор, зокрема газовий, не підходить для спискуможливих санкцій проти Росії. Це означає, що попри кризу ми готові продовжувати газове партнерство. Росія постачає газ, Європа – платить», – сказав Еттінґер.

Ґюнтер Еттінґер зазначив у п’ятницю, що запропонував збільшити обсяги запасу газу ЄС на випадок припинення постачань. Він додав, що не здивований погрозою Москви перевести Україну на передоплату газових поставок, однак висловлює надію на знаходження рішення вже найближчим часом.

«Нині ми працюємо над пошуком рішення з питання газового боргу. І я налаштований помірковано оптимістично. Через 10-14 днів ми таки знайдемо рішення та зменшимо проблеми з газопостачанням до України», – наголосив Еттінґер.

У четвер державний секретар США Джон Керрі виклав деякі пропозиції американського бачення чергових санкцій проти Росії міністрам закордонних справ країн ЄС. За його словами, ці санкції можуть стосуватися великих секторів російської економіки, включно із газовим та вугільним.

Днями російський «Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 мільярда доларів. За даними російської компанії, борг України наразі становить близько 3,5 мільярда доларів.

Український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова сплатити рахунки за російський газ упродовж десяти днів після підписання з «Газпромом» документу, яким буде продовжено колишню ціну на газ у 268,5 доларів за тисячу кубів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG