Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ затримала в Криму московського кореспондента Gazeta Wyborcza


Співробітники Федеральної служби безпеки Росії затримали, доставили в місцеве управління і 6 годин з’ясовували особу і мету приїзду до окупованого Криму власного кореспондента варшавської «Газети Виборчої» (Gazeta Wyborcza) у Москві Вацлава Радзивиновича.

Як повідомив сайтові Крим.Реалії сам журналіст, група співробітників ФСБ, несподівано і не представившись, з’явилася, коли він у сімферопольському кафе пив каву з українськими журналістами − колишнім кореспондентом московської газети «Известия», пізніше власним кореспондентом київської газети «День» в Криму, Миколою Семеною, а також з кримською фоторепортеркою Леньярою Абібулаєвою.

За словами Вацлава Радзивиновича, хоча і він, і його кримські колеги надали всі свої документи, співробітники ФСБ звинуватили польського журналіста в тому, що «він не той, за кого себе видає», що він «нелегально перетнув кордон Російської Федерації», і зажадали поїхати разом з ними в управління ФСБ в окупованій «Республіці Крим».

Вацлав Радзивинович надав їм свій паспорт, журналістське посвідчення, акредитаційну картку МЗС Російської Федерації, довгострокову візу для в’їзду в Росію, документ прикордонної служби Росії в аеропорту Шереметьєво про реєстрацію легального перетину ним кордону після прибуття з Польщі до Москви, документи про проживання в Москві. Однак співробітники ФСБ вимагали їхати в управління «для з’ясування обставин».

Вони при цьому не дозволили Вацлаву Радзивиновичу зробити телефонний дзвінок ні до редакції «Газети Виборчої», ні в посольство Польщі в Москві, ні в МЗС і викликали групу співробітників ФСБ «з іншого управління», сказав журналіст.

В ФСБ Росії, яка нелегально окупувала й анексувала український Крим і вважає його «частиною своєї території», наразі не коментували цього випадку.
XS
SM
MD
LG