Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари просять світову спільноту відновити їхні права, а Росію припинити репресії


Траурний молебень кримських татар у районі Ак-Мечеть, Сімферополь, 18 травня 2014 року
Траурний молебень кримських татар у районі Ак-Мечеть, Сімферополь, 18 травня 2014 року
У резолюції учасників Всекримського траурного мітингу пам'яті жертв депортації, який відбувся в неділю, 18 травня, у селищі Ак-Мечеть в Сімферополі , міститься звернення із закликом до всіх демократичних сил, урядів і парламентів держав, міжнародних організацій виступити гарантами відновлення прав кримськотатарського народу та його вільного розвитку на своїй Батьківщині, повідомляє Крим.Реалії.

Як першочергові заходи з відновлення прав кримськотатарського народу учасники вимагають відновлення історичної топоніміки, ухвалення законів, що гарантують представництво кримських татар в органах законодавчої та виконавчої влади «Республіки Крим».

Також у тексті резолюції міститься вимога визнати загальнонаціональний з'їзд кримськотатарського народу – Курултай – і формований ним орган національного самоврядування – Меджліс кримськотатарського народу – представницькими органами корінного народу Криму .

Окремим пунктом в резолюції зазначено вимогу припинити дискримінацію і репресії щодо кримських татар за політичними, національними та релігійними мотивами.

Сьогодні в траурному мітингу пам'яті жертв депортації в селищі компактного проживання кримських татар Ак-Мечеть в Сімферополі взяло участь більше 15 тисяч чоловік. З офіційної «влади» на мітингу був помічений віце-прем'єр Криму Ленур Іслямов.



На мітингу також виступили президент Всесвітнього конгресу татар Рінат Закіров (м. Казань) і представник Ради старійшин балкарського народу Кабардино-Балкарської Республіки (м. Нальчик ) Ахмад Байса.

Керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук на своїй сторінці у Facebook повідомив, що в Криму здійснюється потужна протидія траурним заходам кримськотатарського народу.

«Кримська міліція, а також ОМОН, що прибув з Краснодара, всіляко протидіяли прибуттю учасників мирних акцій, присвячених 70-річчю депортації, до Сімферополя. На автотрасах на під'їзді до міста були виставлені посилені пости. Під різними приводами на водіїв транспортних засобів, що перевозять кримських татар, складалися протоколи, були відзначені спроби затримання громадян під надуманими приводами», – написав Тимчук.

У повідомленні також наголошується, що пости на автотрасах заздалегідь отримали інформацію про автотранспорт, який перевозить кримських татар, по лінії ФСБ РФ.

Окупаційна влада Криму заборонила в’їзд на півострів лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.
XS
SM
MD
LG