Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов хоче заборонити Компартію через суд


Київ – Олександр Турчинов хоче заборонити Компартію через суд: у неділю виконувач обовʼязків президента України заявив, що надіслав листа у Міністерство юстиції з проханням перевірити факти антиконституційної, як він сказав, діяльності КПУ. У самій політсилі наміри нового керівництва держави вважають політичною розправою. А експерти застерігають: заборона партії, яка має значну підтримку у нинішній зоні конфлікту – на сході і півдні України – може лише поглибити суспільно-політичну кризу.

Вперше свій намір ініціювати заборону Комуністичної партії України виконувач обовʼязків президента і спікер Верховної Ради Олександр Турчинов озвучив на засіданні парламенту минулого тижня. Тоді під час виступу Петра Симоненка Турчинов попросив вимкнути мікрофон лідера фракції комуністів через заяви останнього про нібито розстріл у Маріуполі особового складу міськвідділу міліції, скоєний, за словам лідера КПУ, учасниками антитерористичної операції. Турчинов звинуватив Симоненка у брехні і повідомив, що має докази співучасті комуністів в організації сепаратистської діяльності.

Я переконаний, що український суд поставить крапку у цьому питанні
Олександр Турчинов
У неділю виконувач обовʼязків президента підтвердив свій намір. «Я підписав офіційного листа на Міністерство юстиції України, де пропоную міністру негайно розглянути всі матеріали, які надані Службою безпеки України, Генеральною прокуратурою України щодо незаконної, антиконституційної діяльності Комуністичної партії України. Я переконаний, що український суд поставить крапку у цьому питанні», – наголосив Олександр Турчинов.

Лідер Компартії ще після інциденту у Верховній Раді назвав наміри Турчинова політичною розправою «за правду». «Сьогодні представники націонал-фашистського режиму намагаються заборонити Компартію, бо вони вже реально розуміють: триває руйнування територіальної цілісності країни, і саме вони все це зробили», – заявив Петро Симоненко.

До відповідальності – політиків, а не партію

Опитані Радіо Свобода експерти не виключають, що силові відомства можуть мати докази звʼязків когось із комуністів із проросійськими сепаратистами. Однак, на думку політолога Ігоря Рейтеровича, відповідальність перед законом мають нести ці конкретні люди, а не вся політична сила, обрана на виборах до складу парламенту.

«Якби силові структури задокументували всі ці порушення, які йдуть урозріз з чинним законодавством, тоді окремих депутатів можна позбавляти депутатства і притягувати до кримінальної відповідальності», – каже він.

Сам політолог сумнівається в актуальності заборони Компартії, бо вважає, що це – остаточно, а не тимчасово – треба було зробити ще у 1991 році. Нині ж, у період кризи на сході України, заборона однієї з партій, що користуються популярністю серед учасників проросійських мітингів, лише загострить ситуацію. Таку думку в коментарі Радіо Свобода висловив директор Інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник.

Такий крок призведе до того, що комуністи будуть провокувати радикальніші форми протистояння
Руслан Бортник
«Схід і південь втратять останнє фактично політичне представництво. Партія регіонів їх уже не представляє, а комуністи ще хоча б якось відображають той спектр думок, що існують у цих регіонах. Такий крок, безумовно, призведе до того, що ці комуністи будуть провокувати радикальніші форми протистояння, а ресурси – і людські, і фінансові – у комуністів є», – вважає експерт.

За словами політолога, у суспільства завжди лишається демократичний спосіб вказати тій чи іншій політичній силі, що їй місця у подальшому державотворенні немає. І цей спосіб – парламентські вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG