Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов надіслав Мін’юсту листа з приводу заборони Компартії


Виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов просить Мін’юст вивчити питання причетності Комуністичної партії України до дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності країни, а також до підтримки російських спецслужб на півдні і сході.

Відповідний лист Турчинова до міністра юстиції Павла Петренка оприлюднений на сайті виконувача обов’язків президента.

Турчинов наголошує, що останнім часом діяльність КПУ та її політична позиція мають «відверто антиконституційний характер».

Зокрема,за його даними, аналіз даних Служби безпеки України дає змогу стверджувати, що окремі лідери й активісти КПУ в південно-східних регіонах країни здійснюють «не лише вербальну підтримку терористів, а й надають практичну і матеріально-технічну допомогу представникам так званих Донецької народної республіки та Луганської народної республіки, а також представникам російських спецслужб і парамілітарних структур».

«Прошу Міністерство юстиції України вивчити питання щодо причетності Комуністичної партії України до вчинення дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, та вжити без зволікань у встановленому законом порядку заходів щодо заборони Комуністичної партії України», - йдеться в листі.

13 травня Турчинов заявив, що звернеться до Міністерства юстиції з проханням розглянути матеріали про причетність КПУ до бойовиків і можливості заборони партії. Вчора Турчинов висловив переконання, що український суд «поставить крапку в цій справі».

Лідер комуністів Петро Симоненко 17 травня оголосив, що знімає свою кандидатуру з виборів президента України. Він заявив, що ці вибори «правлячий режим, встановлений внаслідок державного перевороту, прагне використати для своєї легітимізації в очах світової громадськості». Симоненко також зауважив, що протестує проти безпідставних, за його словами, звинувачень проти КПУ і погроз її заборонити.
XS
SM
MD
LG