Доступність посилання

ТОП новини

Українці мають вибрати у неділю найменше зло (європейська преса)


Європейська преса виділяє дві найважливіші події цього тижня – вибори до Європарламенту та президентські перегони в Україні. Оглядачі також наголошують, що найбільше занепокоєння у Європі і США викликають вибори в Україні 25 травня, бо у світі бояться спроб Путіна зірвати це волевиявлення українців. Впливові газети також зауважують, що на цих виборах українці збираються вибрати найменше зло, яке, на думку багатьох в Україні, становить собою якраз такий кандидат на посаду глави держави, як Петро Порошенко. Оглядачі також вважають, що «залишається не зрозумілим, чи вдасться Порошенку, «шоколадному королю», подолати 25 травня 50-відсотковий бар’єр, щоб уникнути другого туру боротьби зі своїм можливим конкурентом – Юлією Тимошенко». Газети також інформують, що найбільшою перешкодою виборам в Україні є нав’язана Москвою Києву на сході України війна з російськими диверсантами та місцевими сепаратистами, коли влада у цих регіонах є нестабільною.

Впливова The Wall Street Journal інформує про завершальні передвиборчі турне вже згаданого кандидата на посаду президента України Петра Порошенка, який каже виборцям на Дніпропетровщині, що готовий брати на себе відповідальність за державу у складний час після анексії Москвою Криму та в час полум’я збройної боротьби з сепаратистами і російськими диверсантами на сході України. Газета також повідомляє, посилаючись на експертів і соціологів, що Порошенко виріс за останні місяці як «можливий найяскравіший лідер після подій Майдану та побудував свою кампанію таким чином, щоб задовольнити потреби протестувальників на політичну перебудову в країні». Але, як вважає газета, перед Порошенком постало тепер головне завдання, якщо він стане президентом: «боротися за виживання країни». Тут цитують спостерігачів, котрі кажуть, що у цей складний для України час «люди не повинні думати, чи подобається їм Порошенко, чи ні, а вибирати найменше зло із запропонованих». У світі й в Україні розуміють, що від успіху цих перегонів залежить процес стабілізації у державі, коли режим Путіна намагається всіляко ослабити легітимну владу в Києві з метою остаточного зриву процесу євроінтеграції України. Тут також зазначається, що «шоколадному королю» необхідно подолати 25 травня 50-відсотковий бар’єр, щоб уникнути другого туру боротьби з його конкурентом – Юлією Тимошенко».

Брюссельська EUObserver вважає, що головними подіями цього тижня для Європи є «вибори до Європарламенту і президентські перегони в Україні 25 травня». Газета також повідомляє, що «у неділю 25 травня на виборах в Україні працюватимуть понад 1 тисяча спостерігачів від ОБСЄ, найбільша за всю історію організації місія щодо контролю за виборами в одній країні». Видання з Брюсселя переконане, що українські вибори відбудуться, «не дивлячись на факт антитерористичної операції на сході України, анексію Криму Росією та намагання сепаратистів і проросійських сил тримати під контролем Донецьк та Луганськ». Тут також відзначено, що президентський кандидат Петро Порошенко, відомий як прагматик, лідирує за опитуваннями і значно випереджає свого найближчого конкурента, колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Видання також наголошує, що «не дивлячись на впевненість Порошенка у його перемозі, є страхи, що Росія буде намагатися зірвати вибори 25 травня, які є дуже важливими для Брюсселя і з якими ЄС пов’язує стабілізацію в Україні та готовий, у разі реалізації агресивних намірів Кремля, піти на широкомасштабну і тривалу економічну конфронтацію між ЄС і Росією».

Польська Gazeta Wyborcza інформує у понеділок про початок «чи не найважчого тижня в житті України, завершальних днів передвиборчої президентської кампанії, яка супроводжується намаганнями сепаратистів і Росії зірвати її». Видання з Варшави звертає також увагу на важкий перебіг антитерористичної операції на сході України, вперті бої довкола Слов’янська, де сепаратисти вдаються до жорстоких акцій проти мирного населення і мобілізують у свої лави 19-річних рекрутів.

Лондонська Financial Times пише про те, що нинішній донецький губернатор, місцевий олігарх Сергій Тарута, призначений центральною владою в Києві, сподівається досягнути угоди із сепаратистами ще до 25 травня і каже виданню, що люди «не бажають хаосу». Хоча тут наводяться і слова експертів про те, що Таруті і його команді не вдається виправдати сподівання Києва та стабілізувати ситуацію в Донецьку і гарантувати безпеку. Газета також наводить факти наростання протистояння на Донеччині між формуваннями українських патріотів та проросійських сепаратистів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG