Доступність посилання

ТОП новини

Європа й Росія обговорюють газ для України


©Shutterstock
©Shutterstock
Напередодні призначених на початок наступного тижня «газових» переговорів Євросоюзу, України й Росії Європу відвідали російські енергетичні посадовці. Росія далі наполягає на незмінності формули ціни на свій газ для України за контрактами 2009 року й заявляє, що може хіба що погодитися на знижку.

Єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер підтвердив, що зустріч представників України, Росії і Європейської комісії щодо постачання російського газу запланована на наступний понеділок, 26 травня, найймовірніше, в Берліні. Цього понеділка до Берліна на зустріч із єврокомісаром прибули міністр енергетики Росії Олександр Новак і заступник голови «Газпрому» Олександр Медведєв.

Єврокомісар минулого тижня вже мав зустріч із міністром енергетики України Юрієм Проданом. Нині він каже: наразі сторони принаймні чітко зафіксували обсяг газу, за який Україна заборгувала Росії з листопада минулого року до березня нинішнього, і ціни на газ, що були чинні в ті місяці.

Але Ґюнтер Еттінґер додає: «За останні кілька днів ми досягли поступу з низки питань, але ще не досягли домовленості». Адже Росія заявляє, що з початку квітня скасувала дві свої знижки в ціні газу для України. Відтак ця ціна зросла майже вдвічі – з 268 доларів за тисячу кубометрів до 485.

Один із цих кроків Москва пояснила боргом України за попередні місяці, а інший – анексією українського Криму. Та скидка була надана за Харківськими домовленостями за продовжене базування російського Чорноморського флоту на українському півострові, який нині Росія й так окупує.

Єврокомісар висловив сподівання, що на зустрічі наступного тижня вдасться домовитися про якусь середню величину ціни на російський газ для України.

Україна не згодна з підвищеною ціною

Україна вже заявила, що не згодна зі збільшенням ціни на російський газ і не платитиме за названими Москвою цінами. Борг, значна частина якого припадає на часи попередньої української влади, Київ згоден сплатити в разі, якщо Росія погодиться, що знижена ціна далі чинна.

Росія ж має свої вимоги: вона каже, що згодна обговорити нову знижку в ціні, але в разі, коли Україна сплатить борг. Цю позицію підтвердив російський міністр Олександр Новак. Його інтерв’ю німецькому щоденникові Die Welt вийшло в день його приїзду до Берліна в понеділок.

При цьому, наголосив міністр після зустрічі у столиці Німеччини, про зміну формули ціни за контрактами 2009 року не може бути й мови, домовлятися можна тільки про скидку. А чільний посадовець «Газпрому» Олександр Медведєв прокоментував цю позицію так: «Ми запропонували нашим українським друзям знайти вирішення з огляду на їхню особливу економічну ситуацію, але вже два місяці не отримуємо від них ніяких коштів. То хто ж використовує газ як політичну зброю? Я думаю, це українці, не росіяни».

Хто вдається до «енергетичної зброї»?

В Україні, та і в Європейському союзі, більше схильні до протилежної думки, особливо після того, як тиждень тому Росія заявила, що з червня «Газпром» запроваджує для Києва передоплату за газ.

У разі ж несплати Росія більше не постачатиме газу, заявляють у Москві. Україна наполягає, що про передоплату не може йтися в час, коли через незгоду з підвищеною ціною «Нафтогаз України» подав «Газпромові» передарбітражну ноту. В ній міститься вимога про перегляд деяких моментів газових контрактів 2009 року, головним із яких є перегляд ціни на газ.

Якщо сторони не дійдуть згоди протягом 30 діб, а цей термін збігає вже цього тижня, спірні питання будуть передані на розгляд до Арбітражного інституту Стокгольма, як передбачено контрактом. Як наголосив голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов, міжнародне право не дозволяє одній зі сторін контракту в односторонньому порядку переривати постачання за цим контрактом, якщо справа розглядається в міжнародному арбітражі.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG