Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила меморандум миру і злагоди


Верховна Рада ухвалила меморандум миру і злагоди. «За» проголосували 252 народні депутати. Фракції Комуністичної партії України і «Свободи» не голосували за запропонований документ.

Пункт стосовно закріплення в Конституції статусу російської та інших мов після консультацій та погодження тексту документа ухвалили в такій редакції: «Разом із конституційним статусом української мови як державної Верховна Рада України забезпечить гарантування статусу російської мови. Держава також гарантуватиме підтримку мов національних меншин у місцях їх компактного проживання».

Документ також передбачає підтримку повернення військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції, у місця їхньої постійної дислокації за умови звільнення заручників і захоплених адміністративних будівель, а також складання зброї незаконно створеними збройними формуваннями.

Парламент гарантував амністію учасникам акцій протесту за умови звільнення будівель і складання зброї (за винятком осіб, що скоїли особливо тяжкі злочини).

Меморандум також передбачає гарантію забезпечення невідкладного проведення конституційної реформи, в основу якої буде покладено принцип децентралізації державної влади.

Рада зобов’язалася ухвалити закон про місцеві референдуми, провести широкомасштабну судову реформу й реформу правоохоронних органів (зокрема шляхом позбавлення прокуратури функції загального нагляду), а також створити національний антикорупційний орган.
XS
SM
MD
LG