Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалений Меморандум покладе край сепаратизму?


Проросійські бойовики на мітингу прихильників сепаратистського руху, Донецьк, 18 травня 2014 року
Проросійські бойовики на мітингу прихильників сепаратистського руху, Донецьк, 18 травня 2014 року
Київ – Думки українських регіонів врахують, зокрема, щодо децентралізації влади та статусу регіональних мов, Україна залишиться неподільною, всі політичні сили сприяють проведенню чесних виборів, а всі сторони конфлікту на сході України мають припинити протистояння. Такі наміри задекларувала Верховна Рада у Меморандумі миру та злагоди, який підтримали всі, крім комуністів і представників партії «Свобода». Представники різних політичних сил парламенту сподіваються, що це стане початком деескалації конфлікту на Донбасі. Крім того, парламент змінив виборче законодавство, щоб мінімізувати спроби зірвати волевиявлення, та проголосував за захист майнових прав вояків, які відновлюють законність на Донбасі.

Меморандум миру та злагоди ухвалила Верховна Рада у вівторок наприкінці пленарного засідання. Цей документ, який подав регіонал Вадим Новинський, кілька разів погоджували та виправляли. В ньому ідеться про децентралізацію влади, про виборність керівників областей та районів, також Меморандум передбачає можливість вступу до міждержавних об’єднань тільки шляхом референдуму. Крім того, в ньому Верховна Рада закликає учасників конфлікту на сході України скласти зброю, розблокувати будівлі та вулиці. І – припинити антитерористичну операцію. Водночас, у меморандумі йдеться про те, що амністовані можуть бути лише ті, хто роззброївся та не скоював важких злочинів. Решта – сепаратисти. Найбільше дискусій та поправок стосувалося статусу російської мови.

Парламент зобов’язався закріпити її конституційний статус. Однак в меморандумі не визначено, чи має бути вона державною, офіційною, чи матиме якийсь інший особливий статус в Україні.

Остаточну версію мовного питання в меморандумі прочитав перед голосуванням спікер Олександр Турчинов.

«Поруч із конституційним статусом української мови як державної Верховна Рада забезпечить статус російської мови. А також – підтримає мови національних меншин у місцях їхнього компактного проживання». Всім зрозуміло?» – зауважив Турчинов.

В остаточній редакції документа прибрали й речення про позаблоковий статус України, та додали – про сприяння всіх партій проведенню демократичних виборів президента.

Зрештою, Верховна Рада підтримала Меморандум миру та злагоди, віддавши за нього 252 голоси. ВО «Свобода» не підтримало Меморандум, зокрема через питання статусу російської мови та припинення АТО. Несподіванкою стало те, що не голосували комуністи, які перед тим активно вносили правки в документ. Меморандум у нинішньому вигляді не сприятиме відновленню миру в Україні, заявив з трибуни парламенту лідер комуністів Петро Симоненко.

«Виключили з тексту фразу про конституційний статус російської мови, а це важливо. Крім того, не треба було сюди додавати питання виборів, бо щодо них всі мають різні позиції», – зауважив Симоненко.

У відповідь свободівець Юрій Михальчишин звинуватив фракцію Компартії у державній зраді.

АТО припинять, але озброєних злочинців і далі знешкоджуватимуть?

Після ухвалення документа спікер Олександр Турчинов уточнив, що тих сепаратистів, хто не складе зброю та чинитиме злочини, або вже їх вчинив – українські силовики будуть відловлювати й далі.

«Тих, хто не складе зброю, хто вчинив або вчинятиме злочини – будемо знешкоджувати, бо іншого не дано!» – пояснив Турчинов.

А перед голосуванням за Меморандум регіонал і колишній радник Віктора Януковича Ганна Герман зробила оптимістичний прогноз про те, що таке рішення справді дозволить відновити мир в Україні.

Серед інших важливих рішень парламенту – закон про захист прав учасників антитерористичної операції, які нині зберігають свою зарплатню та місце роботи на період мобілізації та низка змін до виборчого законодавства, які зменшують імовірність зриву виборів. Водночас законопроект, який посилює кримінальну відповідальність за спроби зірвати волевиявлення – не набрав голосів після декількох спроб проголосувати за нього.

Парламент підтримав два євроінтеграційні законопроекти, які передбачають синхронізацію українських державних стандартів та метрології з європейськими. Тим часом частина депутатів від «Батьківщини» та «Свободи» обурилися через те, що парламент не підтримав законопроект про лікування поранених вояків в урядовій лікарні «Феофанія». За нього не стали голосувати комуністи, більшість регіоналів та частина позафракційних депутатів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG