Доступність посилання

ТОП новини

Страйк Ахметова: демонстрація сили чи «присмерк олігарха»?


Київ – У Донецьку звучав «гудок миру», ініціативу підхопила Дніпропетровщина. Це акція, ініційована власником холдингу СКМ Рінатом Ахметовим. Ахметов виступив проти самопроголошеної «Донецької народної республіки» і заявив, що гудок проти сепаратизму звучатиме у місті щодня опівдні. У відповідь представники «ДНР» заявили, що «націоналізують» його підприємства.

На приватних і комунальних підприємствах Донецька у вівторок почався ініційований Рінатом Ахметовим «попереджувальний страйк». Як повідомив звідти наш кореспондент, найбільша акція відбувалася на стадіоні «Донбас Арена». У ній взяли участь співробітники ФК «Шахтар», учні клубної Академії та вболівальники. Окрім того, опівдні лунав «гудок миру», який підтримали автомобілісти.

Напередодні Ахметов заявив, що самопроголошена «Донецька республіка» займається «геноцидом Донбасу».

«І поки мир не встановиться, щодня о 12-й по всьому Донбасу буде лунати такий гудок», – зазначив він.

На думку донецького журналіста, головного редактора інтернет-видання «Новости Донбасса» Олексія Мацуки, такий крок місцевого олігарха має на меті показати, хто насправді контролює регіон. Водночас, говорить він, Ахметов «тримав» Донбас і в період так званого «референдуму» і проголошення «ДНР». Як зауважив Мацука в коментарі Радіо Свобода, з одного боку, причиною може бути розчарування в політиці Кремля, з іншого – конкуренція з Ігорем Коломойським, який нині очолює Дніпропетровську ОДА.
У них є, напевно, якийсь план дій з приводу ліквідації терористичної організації «ДНР»
Олексій Мацука

«Вони не хочуть (я маю на увазі команду Ахметова) виглядати невдахами. У них є, напевно, якийсь план дій з приводу ліквідації терористичної організації «ДНР». І я не буду дивуватися, коли ми побачимо, як нібито мирні громадяни із числа мешканців Донеччини знищують терористів і звільняють будинок обласної адміністрації. Це цілком реальний сценарій, і, я думаю, він найближчим часом буде реалізований», – вважає Олексій Мацука.

У відповідь голова президії «Верховної ради» самопроголошеної «Донецької народної республіки» Денис Пушилін оголосив про початок націоналізації в регіоні, під яку підпадають підприємства Ахметова. Водночас, за інформацією Олексія Мацуки, наразі уже п’ять членів уряду самопроголошеної «ДНР» вийшли із його складу.
Страйк проти сепаратизму в Донецьку: автомобільні клаксони і гудки підприємств
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Сепаратисти теж у безвиході – Матвієнко

«Присмерком олігарха» називає заяву Ріната Ахметова експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко. За його словами, Ахметов сам «розхитував маятник сепаратизму», аж той вийшов із-під його контролю.

«Але цей крок був здійснений запізно, і навряд чи сепаратисти його лякаються. Точніше, вони злякаються, але просто вони теж опинилися у безвиході: вони так само, зі свого боку, сподівалися на підтримку Російської Федерації, яка через тиск міжнародних санкцій не ризикує нагнітати ситуацію й далі», – вважає Матвієнко.

Окрім Донецька, «гудок миру» звучав на Дніпропетровщині. Акцію підтримали близько 20 підприємств.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG