Доступність посилання

ТОП новини

На примусовій праці в світі щорічно заробляють 150 мільярдів доларів – ООН


У доповіді Міжнародної організації праці ООН (МОП) йдеться про 150 мільярдів доларів нелегальних доходів, які щорічно заробляють у світі на примусовій праці. Ця сума, яку оприлюднили 20 травня у доповіді, є втричі вищою, ніж очікували.

Голова Програми спеціальних дій МОП у боротьбі з примусовою працею Беате Андрес сказала на прес-конференції в Женеві, що більшість загального прибутку, близько 99 мільярдів доларів щорічно надходить від сексуальної експлуатації жінок та дівчат.

«Дві третини загального прибутку створюється через сексуальну експлуатацію, третина – іншими видами трудової діяльності, які, у свою чергу, мають декілька видів. По-перше, сільське господарство, по-друге, домашня робота. Інші види діяльності узагальнені в одній категорії, і ця категорія включає в себе виробництво, будівництво, гірничодобувну промисловість чи сервіс», – повідомила Андрес на прес-конференції.

Опитування МОП на тему примусової праці трудових мігрантів у Молдові показали, що більше ніж 45 відсотків мігрантів, які повернулися додому, були змушені працювати за кордоном за малу платню чи взагалі без оплати. Майже 25 відсотків сказали, що вони отримували зарплатню пізно.

У Вірменії та Грузії 20 відсотків повідомили, що також працювали за малу платню чи безоплатно.

Держави повинні захищати свої бідні верстви населення – Андрес

Тим не менш, річний прибуток за кожну жертву примусової праці є найвищим у країнах Азійсько-тихоокеанського регіону, поряд із розвиненими країнами Заходу.

«Щорічні доходи є найвищими в Азійсько-тихоокеанському регіоні. Це можна пояснити великим числом жертв, яких ми знаходимо в цьому регіоні. Другий найвищий показник у країнах із розвиненою економікою, які включають в себе країни-члени ЄС. Це можна пояснити вартістю, яку робоча сила має в цьому регіоні», – сказала Беате Андрес.

За її словами, більше половини всіх підневільних працівників – в Азії, приблизно 18 відсотків – в Африці, близько 10 відсотків – у Латинській Америці.

В цілому, за оцінками МОП, близько 21-го мільйона людей у світі є жертвами примусової праці, торгівлі і сучасного рабства. ООН вважає торгівлю людьми третьою найбільшою кримінальною промисловістю у світі після торгівлі наркотиками і зброєю.

Андрес закликала країни світу боротися з причинами, які призводять до того, що їх громадяни потрапляють до рук торговців людьми і банд, які змушують їх працювати безкоштовно чи за малу платню.

Вона сказала, що держави повинні захищати свої бідні верстви населення від корумпованих кредитувань і контрактів, і вкладати більше коштів в освіту і професійну підготовку, щоб розширити можливості працевлаштування для вразливих категорій працівників.

Голова Програми спеціальних дій МОП також закликала держави заохочувати права мігрантів і підтримувати організацію профспілкових об’єднань у галузях, вразливих до примусової праці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG