Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз шукає енергетичну незалежність від Росії


Брюссель – Европейський союз прокладає шлях до своєї енергетичної незалежності, хоча на ньому ще залишається чимало перешкод. Основні ланки нової стратегії звільнення від ненадійних енергопостачальників, у першу чергу Росії, в середу у Брюсселі мають бути оголошені на спеціальній конференції, організованій Єврокомісією. Цей план отримання співдружністю енергетичної незалежності мають розглянути й ухвалити лідери країн ЄС на своєму саміті у липні.

Європейські країни, кожна по-своєму, організовують свої енергоринки та закупівлі енергоносіїв. Настільки по-різному, що пропозиції деяких столиць ЄС побудувати щось на кшталт «енергетичного союзу» – з єдиним ринком, закупівлями, цінами та спільною стратегією розвитку – не знаходять великої підтримки серед інших партнерів.

Використання російського газу, яке останнім часом намагаються якомога більше скоротити, все ще залишається основним козирем у руках Кремля для просування своїх політичних інтересів.

Єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер, який сьогодні у Брюсселі оголосить деякі пропозиції для енергетичного унезалежнення об’єднаної Європи, каже, що, наприклад, вимагати від Росії єдину ціну на газ для всіх країн ЄС наразі ще неможливо.

«Різниця в цінах російського газу вражає» – Еттінґер

«Єдина ціна може з’явитися після гармонізації ринку. Якщо б у нас були розвинутіші газогони, було б більше конкуренції, джерел та диверсифікації, то ми б мали одну ціну на газ. Але наразі всіх шокує те, що ціна газу для країн Балтії значно вища за ціну для Франції. Вражає й те, що монополіст «Газпром» продає свій газ значно дорожче, ніж газ із Лівії, Норвегії чи Алжиру», – каже представник Єврокомісії, що відповідає за енергетичну політику.

А поки що, через залежність ЄС від російського газу комісар Еттінґер навіть вважає, що на цю сферу економіки Росії, з огляду на її агресію щодо України, санкції не передбачені.

Втім, пошуки нових постачальників блакитного палива до споживачів Євросоюзу ведуться доволі активно.Саме газ був у центрі уваги нині на переговорах із представниками Алжиру.

«Безумовно, відносини Європейської співдружності та Алжиру будуть насамперед розвиватися у сфері енергетики. Це очікується вже наступними роками, з огляду на турботи європейців, що пов’язані з пошуками диверсифікації джерел енергії», – заявляє голова зовнішньополітичного відомства Нідерландів Франс Тіммерманс.

Польща хоче «енергетичного союзу» та свого комісара з енергетики

Окрім пошуку додаткових постачальників газу та нафти, європейське співтовариство готує цілий набір заходів для ощадливішого енерговикористання, розвитку газо- й нафтотранспортних мереж, розробки джерел відновлюваної енергії та інші.

На нинішній конференції на тему «Прокладаючи шлях Європейській енергетичній стратегії» очікується оприлюднення основних напрямків політики цієї життєвоважливої сфери. З доповіддю «Енергетичний союз для Європи» має виступити прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Однак, реалізацію цих планів буде покладено на Європейську комісію в новому складі, зокрема єврокомісара з питань енергетики, який після європейських виборів 25 травня прийде на зміну німцеві Ґюнтеру Еттінґеру. Польща сподівається, що цю важливу посаду отримає саме її представник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG