Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде в Рівному «народний» міліціонер?


Рівне – Ні дня без протестів. Так живе Рівне після офіційного представлення нового очільника обласної міліції Миколи Щирука. З того моменту минуло понад тиждень, але Микола Щирук так і не може потрапити до кабінету начальника – міліцію блокують громадські активісти. Кого й чому не влаштовує кадрова політика МВС на Рівненщині?

Представляли нового начальника обласної міліції камерно. У райцентрі Сарни, без публічного оголошення й за відсутності обласних медіа. Представники громадськості одразу ж зажадали зустрічі з Миколою Щируком, вимагаючи, щоб він написав рапорт на звільнення. Щирук відмовився – вони заблокували автотрасу Київ-Чоп. Він пообіцяв, що за два дні на Майдані вислухає громаду і зробить висновки.

Автотрасу розблокували, і в неділю, 18 травня, рівняни зустрічали Щирука на Майдані, але говорити не дали. Та й прийшов він не сам, а з групою підтримки, яку чомусь очолили хлопці в камуфляжі з битами й залізною арматурою, дехто – в бронежилетах. Вони були не надто чемними з журналістами – вимагали вимкнути відеокамери, а коли це не подіяло – вибивали їх із рук. Рівняни вчасно помітили небезпеку, і вигуками «Провокація!» змусили міліціонерів звернути на них увагу.

Призначення з «хвостом»

Офіційний наказ про призначення Миколи Щирука керівником Рівненського обласного управління внутрішніх міністр Арсен Аваков підписав ще 25 квітня. Уже тоді громадські активісти зверталися до міністра та в. о. президента України Олександра Турчинова з проханням переглянути це кадрове рішення. Причина – в міністерстві не дослухалися до рекомендацій місцевого люстраційного комітету, який, ніби отримав докази корупційних діянь претендента під час попередньої роботи в міліції.

Загалом люстратори заслухали вісьмох претендентів. До екс-начальника міліції Костопільського району та екс-заступника начальника УБОЗу Івано-Франківської області Миколи Щирука, який ще й вісім років працював у нафтовій сфері, запитань було багато. Спершу він заявляв, що на все воля люстраторів. Але згодом думку цю змінив і нині стверджує, що на все воля міністра.

Нещирий Щирук і майонез під управлінням МВС

Хоча претендент присягав на Біблії, йому не повірили більше половини членів люстраційного комітету. Окрім того, як з’ясувалося, частина «люстраторів» напередодні зустрічалася з Щируком окремо від решти і поза залою засідань, на відміну від іншого претендента Павла Алексєєнка, який зголосився пройти привселюдний тест на детекторі брехні. До речі, документи останнього кадрова комісія МВС десь «загубила».

Нині Алексеєнко виконує обов’язки заступника начальника, а сам начальник перебуває то в Костополі, то в Сарнах, то в Острозі. Бо перед Рівненським МВС його чекають із шинами… і майонезом місцевої торгової марки.

Майонез з’явився неспроста. Майданівці вважають, що призначення Миколи Щирука лобіював його земляк, власник костопільського заводу продтоварів, депутат-батьківщинівець Микола Кучерук. Той, у свою чергу, заявляє, що прохання до міністра про Щирука підписали шестеро депутатів-рівнян – не лише від «Батьківщини», а й з «Удару» та «Свободи», а також два колишніх регіонали.

19 травня голова Рівненської облдержадміністрації провів відеоконференцію з головами районних рад, більшість із яких від імені своїх громад заявили, що для них важлива не стільки особа начальника, як сам факт його появи в обласному управлінні МВС.

Микола Щирук – другий начальник обласної міліції, якого не сприйняла рівненська громада. Першого, Віктора Чайку, котрий був призначений без консультацій із громадськістю, міністр таки звільнив.

Дехто з рівнян вважає, що область потрапила в немилість через те, що тут досі висловлюють обурення спецоперацією, в якій був ліквідований регіональний лідер «Правого сектору» Олександр Музичко.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG