Доступність посилання

ТОП новини

США знову застерігають Росію від перешкод виборам в Україні


Віце-президент США Джо Байден
Віце-президент США Джо Байден
Віце-президент США Джо Байден вкотре застеріг Росію не підривати майбутніх президентських виборів в Україні. Перебуваючи в Румунії, він запевнив цю країну в солідарності НАТО й нагадав про боротьбу з корупцією. Саме корупція, сказав він, не дала змоги Україні захиститися від російської агресії.

Сполучені Штати не перестають нагадувати Росії, що в разі зриву президентських виборів в Україні на Москву чекають нові санкції, набагато суворіші, ніж накладені досі. Цього разу з такою заявою виступив віце-президент США Джо Байден, який перебував у сусідній із Україною Румунії.

Мета його візиту до цієї країни – підтримати її за ситуації, коли російські війська захопили частину України, перебувають за 350 кілометрів від Румунії у Криму, а Москва продовжує дестабілізовувати Україну, тепер її східну частину. Байден нагадав, що зобов’язання за статтею 5 договору про створення НАТО щодо колективної оборони лишаються незмінні, а російська агресія наголошує на важливості цих зобов’язань.

Він подякував Румунії, членові НАТО, за те, що вона збільшила свої оборонні витрати до 2 відсотків від валового внутрішнього продукту, й додав, що створення бази протиракетної оборони США на колишній румунській військовій базі Девеселу триває.

Одночасно віце-президент США виступив і на підтримку Молдови, яка має у своєму складі сепаратистське Придністров’я з російськими військами в ньому. «Наші країни разом підтримують суверенітет і територіальну цілісність Молдови, її демократичний розвиток і її європейські прагнення», – сказав він на спільній прес-конференції з президентом Румунії Траяном Бесеску.

Румунський керівник, у свою чергу, висловив вдячність США за швидку підтримку перед загрозою з Росії. «Я подякував віце-президентові Байдену за негайну реакцію Сполучених Штатів на конфлікт навколо України й на незаконну анексію Криму – шляхом посилення в регіоні їхніх військово-повітряних, військово-морських і сухопутних сил. Тепер вони готові взяти участь у будь-якій місії, особливо в місії відвернення апетитів Росії на відновлення Радянського Союзу», – сказав Бесеску.

США: корупція в Україні підірвала здатність до самозахисту

Джо Байден згадав про Україну і на зустрічі з представниками румунського громадянського суспільства. На ній він наголошував на необхідності боротися з «раковою пухлиною» корупції, яка в Румунії залишається значною проблемою. Корупція – це ще й загроза національній безпеці, сказав Байден і навів як приклад Україну, яка не змогла встояти перед агресією Росії.

«Ми бачили, як понад півтора десятиліття корупції буквально спустошили військові інституції і послабили саму здатність країни захистити себе. Так що боротьба з корупцією – це не тільки добре урядування, це самозахист», – сказав віце-президент США.

Із Румунії Джо Байден вирушив на Кіпр. Там однією з головних тем переговорів буде участь цієї країни, в якій вкладені величезні капітали з Росії на мільярди євро, в санкціях Європейського союзу проти Москви.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG