Доступність посилання

ТОП новини

Закордонний округ: не всі охочі встигли внести себе у списки


©Shutterstock
©Shutterstock
Перед цьогорічними президентськими виборами для участі в них на закордонних ділянках при посольствах і консульствах України зареєструвалося набагато більше українців, які перебувають за кордоном, ніж бувало раніше, кажуть дипломати. Але встигли все ж не всі, і дехто ображається на працівників виборчих комісій за кордоном.

На цьогорічні дострокові вибори президента України, що відбудуться 25 травня, українці за кордоном реєструються значно активніше, ніж було під час попередніх виборчих кампаній, розповіли Радіо Свобода українські дипломати.
Йде дуже активна участь наших громадян
Юлія Клочко

Така ситуація, наприклад, у Празі, каже другий секретар посольства України в Чехії Юлія Клочко. «Багато, особливо порівняно з попередніми виборами. Йде дуже активна участь наших громадян. Лише в неділю, станом на 16-у годину – лише за один день, першу половину дня неділі, прийшли десь близько 800 осіб. І це тільки півдня», – розповідає вона про реєстрацію для внесення у списки виборців на дільниці у столиці Чехії тих громадян України, хто нині перебуває за кордоном, але не має там консульської реєстрації.

Якихось скарг на порушення наразі не було, каже Юлія Клочко. «Ми використовуємо активно і наш веб-сайт, і телефонну лінію, і даємо роз’яснення, тому громадяни обізнані з процедурою. Поки що немає. Побачимо, що буде в день голосування», – додала вона.

Схоже становище і в Мадриді, каже консул України у столиці Іспанії Олександр Дзьома. На запитання про число охочих записатися у списки виборців він відповідає: «Значно більше, ніж на попередніх виборах… Значно більше – в рази».

За його словами, суттєвих проблем із цим у Мадриді немає. «Єдине, що люди можуть не додивитися, чи стоять вони на обліку, чи ні. Тобто, вони колись на облік стали, він закінчився, а люди думають, що він іще дійсний. Це найпоширеніша складність для громадян», – каже Олександр Дзьома.

Цього ж року можуть голосувати і ті, що нелегально тут проживають
Олександр Дзьома
«Цього ж року можуть голосувати і ті, що нелегально тут проживають», – нагадує дипломат.

Але, додає він, консульство в Мадриді – лише одне з трьох представництв України в Іспанії, а на територіях консульських округів українських консульств у Барселоні й Малазі теж живе багато громадян України.

Консул України в Малазі Олег Власенко підтверджує: «Дійсно, було багато тих, хто вирішив не ставати на консульський облік, але написати заяву на внесення до Державного реєстру виборців».

«Сепаратистська практика» не для державних установ

Але це встигли не всі, адже треба було зробити це до понеділка, 19 травня. Слухачі Радіо Свобода з Малаги поскаржилися, що того дня в них уже не взяли заяви.

Але Олег Власенко пояснює: в консульстві приймати заяви дійсно закінчили того дня о 12-й годині за київським часом, і потім людям пояснювали: якщо заява буде написана після обіду, то технічно буде неможливо вчасно відправити її в Київ.

«Виборча комісія, яка тут постійно працює, приймала заяви до останнього моменту», – запевняє він.

Дипломат відкидає скаргу про те, що за тиждень до виборів уже стало пізно вносити себе у списки виборців, тоді як на псевдореферендумах, що проводилися на Сході України, «сепаратисти оновлювали списки і в день виборів» – такий аргумент висували ті, хто спізнився.

«От сепаратисти за один день реєструють» – але ж ми не сепаратисти, ми працюємо відповідно до українського законодавства
Олег Власенко
«Часто на емоціях людина каже: «От сепаратисти за один день реєструють» – але ж ми не сепаратисти, ми працюємо відповідно до українського законодавства», – наголошує консул.

Загалом до виборів президента в закордонному виборчому окрузі дипломатичні представництва України в 75 державах відкрили 114 дільниць для голосування.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG