Доступність посилання

ТОП новини

Рух був, але армія Росії далі на кордоні з Україною – генерал НАТО


Супутникові фотографії, зроблені НАТО. Війська Росії неподалік кордону з Україною
Супутникові фотографії, зроблені НАТО. Війська Росії неподалік кордону з Україною
Брюссель – Міністри оборони країн НАТО упродовж двох днів у Брюсселі аналізували, як адаптуватися до зсуву в безпековому середовищі Європи, спровокованому агресією Росії. Верховні командувачі організації твердять: готовність та ефективність десятків тисяч російських військових і техніки, що зосереджені на кордонах України, залишаються такими ж, як і раніше. Незважаючи ні на заяви Москви про їх відкликання, лише незначне пересування помічене у цих формуваннях. Тільки 100-відсоткове повернення цих військ до казарм може бути взяте до уваги, заявляють у Північноатлантичному союзі.

Після заяв, що вже протягом деякого часу лунають з Росії щодо відкликання своїх військ від українських кордонів, союз НАТО тільки тепер побачив незначний рух. Однак, російські війська залишаються такими ж потужними та здатними до нападу на Україну, як це було донині, зазначає головнокомандувач силами НАТО у Європі генерал Філіп Брідлав.

«Цікаво, що ми знаємо, що більша частина цього руху була зосереджена на одній ділянці. Однак, дуже великі й потужні військові формування залишаються на низці головних шляхів можливого вторгнення», – зазначає Брідлав.

«Попри те, що деякий рух був, ще рано давати йому оцінку, визначати, куди і скільки військових пересувається», – каже натовський командувач, наголошуючи: у здатності на агресію російської армії, що перебуває на кордонах України, нічого не змінилося.

До уваги НАТО візьме тільки повне відкликання російських військ

Зранку в четвер генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен написав у своєму мікроблозі в мережі Twitter: «Ми спостерігаємо обмежену активність російських військ поблизу українського кордону. Це може означати, що деякі із цих сил готуються до відведення». При цьому голова союзу НАТО наголосив, що наразі ще рано говорити про щось конкретніше, однак висловив надію, що це стане початком повного відкликання військ Росії з-під українського кордону і закликав Москву до «дотримання своїх міжнародних зобов’язань, особливо коли Україна готується до важливих виборів».

Військові командувачі союзу НАТО заявляють: тільки стовідсоткове відкликання збройних сил Росії до місць їх постійного перебування буде взяте до уваги.

Цього тижня Росія вже втретє заявила, що відкликає до місць постійної дислокації своїх військових, десятки тисяч яких із потужною технікою зосереджені поблизу кордонів України.

НАТО готовий розглядати з Україною нагальні проблеми майбутнього

На нинішньому засіданні військового комітету НАТО за участі начальника Генштабу Збройних сил України Михайла Куцина також проаналізували ситуацію напередодні президентських виборів, що є важливою віхою демократичного розвитку України, зауважує голова військового комітету НАТО генерал Кнуд Бартелс. Сторони також оцінили можливості подальшого розширення військової співпраці.

«Ми мали можливість переглянути нашу військову співпрацю і побачити, як її можна розширити в рамках існуючих угод між Україною та країнами НАТО. Ми готові до нових консультацій з українським колегою на нагальні теми, що можуть виникнути в майбутньому», – каже голова військового комітету НАТО.

Кнуд Бартелс вважає, що архітектура колективної безпеки, з огляду на російську агресію, потребує перегляду. Чималу роль у цьому мають відігравати й партнери на кшталт України, з якою НАТО готове поглиблювати операційну співпрацю та взаєморозуміння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG