Доступність посилання

ТОП новини

Вибори по-донецьки: «підете голосувати – підірвемо школу»


У Донецьку напали на окружну виборчу комісію №43
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

У Донецьку напали на окружну виборчу комісію №43

Донецьк – У день виборів у Донецьку може відкритися лише половина виборчих дільниць. Точну цифру назвати ніхто не береться, адже навіть ті, що працюють, готуються до виборів підпільно. Озброєні сепаратисти погрозами й захопленням заручників намагаються залякати і членів виборчих комісій, і виборців. Люди ж голосувати хочуть й сподіваються, що у них буде можливість реалізувати своє право.

Вибори – справа героїчна, принаймні, на Донбасі. Тим, хто організовує виборчий процес і зголосився проводити голосування – погрожують, а декого й беруть у заручники. На виборчі дільниці нападають. Міліція вже отримала завдання – охороняти виборчкоми.

Члени виборчих комісій вже працюють як справжні підпільники. Спілкуються через паролі, маскуються під ветеранські організації й щохвилини готуються до неприємностей. Багато хто просто відмовляється працювати, побоюючись за своє життя.

«Всі відмовилися, будемо робити заміни», – каже представник однієї дільничної виборчої комісії.

Сміливі донеччани сподіваються більше на удачу й менше на владу

Представник Комітету виборців України (ім’я не називаємо) розповів Радіо Свобода, що дуже важливо, щоб люди взагалі у день виборів вийшли на роботу.

«Основний сенс у тому, щоб люди виконали свій обов’язок, як члени дільничних виборчих комісій. І якщо в цій країні ще є влада, то вона має вжити для цього заходів», – впевнений активіст.

Чи не вперше за час незалежності України участь у виборах, а тим більше робота у виборчій комісії, є громадянським подвигом.

«Чому і пішов сюди працювати? Це моя громадянська позиція і мій обов’язок», – пояснює член окружної виборчої комісії Павло Л.

Попри тиск та залякування є багато людей, які відкрито висловлюють свою позицію і кажуть, що підуть на вибори, що б там не було. Прихильники так званої «Донецької народної республіки» їм погрожують і навіть заявляють, що будуть підривати виборчі дільниці, які містяться у школах.

Попри це, є надія, що вибори на Донеччині відбудуться. У тих трудових колективах, які гудками сповіщали, що виступають за «мирний Донбас», обговорюють, як можна захистити виборчий процес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG