Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратуру просять переглянути справи довічно ув’язнених


Родичі і захисники засуджених довічно вимагають зустрічі з генпрокурором
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Київ – Генеральну прокуратуру у четвер пікетували родичі та захисники довічно ув’язненого Олександра Рафальського. «Вимагаємо зустрічі з генеральним прокурором» було написано на їхньому плакаті. Лише Олег Махніцький, на їхню думку зміг би припинити «пінг-понг» між прокуратурою і судами, через що несправедливо засуджені досі сидять за ґратами. В свою чергу правозахисники закликають прокуратуру звернути увагу не лише на одну справу, а переглянути всі подібні.

Олександр Рафальський за ґратами вже майже 13 років. Його засудили до довічного ув’язнення за вбивство чотирьох осіб, серед яких 11-річний хлопчик. Він хотів побудувати крамницю у місті Тетіїв Київської області, а зіткнувся з рекетом, який «кришували» правоохоронці, запевняють його родичі. Справа Олександра Рафальського вже стала однією з найгучніших, адже, окрім доказів незаконного засудження, суспільству відомі кричущі факти його катування: як за допомогою побиття, так і з застосуванням струму, психологічного тиску, коли його, наприклад, змушували копати собі яму.

Втім, домогтись справедливості і звільнення сина мати Олександра Рафальського не може до сьогоднішнього дня. 23 травня відбудеться черговий розгляд в апеляційному суді щодо кримінального провадження про катування. Єдина надія у неї на генерального прокурора. Зустрічі з ним жінка і прийшла вимагати під стіни Генеральної прокуратури.

«Ми довіряємо генеральному прокурору, поки що, і просимо зустрічі з ним особисто. Ми надамо йому докази. По-друге, ми хочемо, щоб це була показова справа про фабрикацію кримінальних справ в Україні і хочемо щоб покарали тих, хто фабрикував цю кримінальну справу», – пояснює свою присутність під стінами Генпрокуратури Тамара Рафальська.

Завдання прокуратурі: переглянути всі «довічні» справи

Справа Рафальського – це лише крапля в морі, кажуть правозахисники. Українські суди справно призначали понад 100 довічних термінів щороку. За даними на кінець 2013 року, в країні відбувають покарання 1800 осіб, засуджених до довічного ув’язнення. І це найвищий показник у Європі.

Змінити цю ситуацію можна, і у правозахисників вже є чітка пропозиція: парламент повинен повернути усі повноваження Верховному суду, які той мав до 2010 року, і забезпечити механізм перегляду справ цих людей у порядку виключного провадження, наприклад, за зверненням уповноваженого Верховної Ради з прав людини, каже старший науковий співробітник Інституту Держави і права імені Корецького Микола Сірий.

«Одне питання – це налагодити систему комплексної оцінки тисяч справ, підключити до них фахівців, умовно кажучи, перебрати ці справи руками, віднайти несправедливість і дати узагальнення. Ці узагальнення представити на державному рівні і запустити механізм активного перегляду цих справ. Це одна річ. Але якщо в конкретних справах є абсолютно чіткі, зрозумілі, очевидні обставини катування, примусу давати показання, фальсифікації доказів, то на це не можна закривати очі вже сьогодні», – наполягає він.

Згідно зі своїми повноваженнями, прокуратура мусила б здійснювати нагляд за дотриманням законності проведення кримінального провадження і перевіряти їх на порушення прав людини. І якщо цього не робилось до Євромайдану, то можливо, буде відбуватись після, сподіваються як родичі засуджених, так і їхні захисники.

У прокуратурі ж усі зауваги пообіцяли врахувати. Втім нагадали, що Україна перебуває в обставинах розриву цілісності. Відтак через наявність інших нових справ, переглянути понад тисячу справ засуджених на довічне ув’язнення зможуть не скоро.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG