Доступність посилання

ТОП новини

«Чеченці» на Донбасі: заяви є, доказів немає


Засоби інформації, і не тільки українські, й користувачі соціальних мереж пишуть про те, що серед проросійських бойовиків на Сході України проти влади держави воюють також «чеченці». Про них говорять і чільні українські силовики. Але твердих доказів цього так і немає. Що стоїть за такими розмовами?

Чутки про те, що в лавах антиукраїнських збройних угруповань воюють, крім місцевих, також прибульці з Росії і, зокрема, «чеченці», почали лунати ще з початку нинішнього збройного протистояння в частинах Донецької й Луганської областей. Після запеклого бою біля Слов’янська 5 травня про чеченців заявляли вже й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і командувач Національної гвардії Степан Полторак – перший прямим текстом, останній принаймні так: «люди добре вишколені, серед них, за зовнішніми ознаками, зовсім не слов’янської національності, я б сказав».

Але, попри ці та інші згадки, жодного справжнього чеченця серед бойовиків, чи живих, чи ліквідованих, тим часом так і не виявили. І, можливо, й не виявлять, каже оглядач Радіо Маршо (чеченської редакції Радіо Свобода) Руслан Шамаєв.

Чеченські журналісти не знайшли фактів

За його словами, чутки про участь чеченців з’являлися останнім часом практично щодо всіх бойових конфліктів, та так і не підтвердилися. «Це відбувалося і під час активізації бойових дій у Пакистані, коли пакистанські війська вели бої з талібами в районі Сват, такі ж повідомлення з’являлися і під час боїв в Афганістані… Насправді ніяких доказів надано не було», – каже він. Причина чуток, за його словами, проста: чеченці, які пережили дві війни з Росією, є нині найбільш готовою до бойових дій силою.

Що ж до України, то відносини чеченців і українців дуже давні і дружні, каже журналіст. Іще в часи Голодомору багатьох українських дітей вивезли до Чечні, вони там виросли і влилися в чеченський народ – у деяких селах Чечні таких «потенційних українців» до 15 відсотків, каже Руслан Шамаєв. Так само і в часи чеченських воєн 1990–2000-х років багато чеченців, утікачів від бойових дій, знаходили притулок в Україні, де до них не ставилися як до «терористів» чи «сепаратистів».

Нині ж, каже оглядач, чеченські журналісти спробували з’ясувати, чи обґрунтовані заяви про участь чеченців у збройному протистоянні проросійських сил проти влади України. «На жаль, чи то на щастя, ми таких фактів не знайшли, – запевняє він. – Чечня – маленька республіка, і якщо хтось вирушає на війну, то про це, звичайно ж, люди знають, і знайти родину чи родичів зовсім не складно». За словами журналіста, чеченці дійсно беруть нині участь у подіях у Сирії, і про них у Чечні добре відомо.

Не «чеченці», а «кадировці»

На «офіційному» рівні заяви українських силовиків заперечував голова Чечні Рамзан Кадиров. За його словами, не всі смугляві люди обов’язково чеченці, і серед «захисників» Слов’янська немає «чеченських батальйонів». Але, написав він в інстаґрамі, «в Чечні десятки тисяч добровольців готові допомогти тим, із кого знущаються фашистські молодчики, чию кров проливає незаконна влада Києва».

Тому й дехто з тих, хто заявляє про наявність на Сході України людей із Чечні, називає їх не «чеченцями», а «кадировцями» – наголошуючи на тому, що ті, про кого йдеться, в першу чергу послідовники донесхочу підлабузницько прокремлівського курсу голови Чечні, незалежно від їхнього етнічного походження.

І, якщо чеченці все ж виявляться серед проросійських бойовиків на Сході України, це буде різновидом класичної секретної операції Росії, вважає колишній директор Центрального розвідувального управління США Джон МакЛафлін. Як сказав він американському інтернет-виданню OZY.com, крім того, залучення з російського боку бійців-представників народу, який раніше воював проти Росії, могло б мати на меті збити з пантелику українську сторону щодо справжніх цілей такої операції.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG