Доступність посилання

ТОП новини

Подолання корупції буде найбільшим викликом для майбутнього президента України – Gallup


Наступний президент України повинен буде не лише відновити довіру українців до уряду і вирішити економічні проблеми держави, але й подолати корупцію, яка стала частиною щоденного життя в країні, заявляють соціологи з компанії Gallup.

За дослідженням, більшість українців заявили про збільшення корупції перед подіями на Майдані наприкінці 2013 – на початку 2014 років, і більшість (84%) не вважали, що тодішній уряд під керівництвом президента Віктора Януковича робив достатньо для її подолання.

Як кажуть автори дослідження, боротьба з корупцією в Україні не буде легким завданням, бо вона дуже поширилася в останні роки. Один із трьох українців у 2013 році заявив, що опинявся в ситуації, коли був змушений давати хабара. Це більше порівняно з 23% у 2009 році, останньому році президентства Віктора Ющенка, йдеться в звіті.

«Цей відсоток є найвищим у західній Україні, яка географічно ближча до Європи, де 43% людей заявляють, що вони опинялися в такій ситуації», – йдеться в опитуванні.

Автори дослідження наголошують, що для багатьох українців хабарі стали засобом отримати те, чого вони хочуть: від охорони здоров’я до урядових контрактів.

Зокрема, за опитуванням, українці, які визнають, що давали хабара, переважно кажуть, що платили медпрацівникам, щоб отримати кращий догляд (83%), водночас більш ніж один із чотирьох (28%) кажуть, що платили працівникам ДАІ.

Менший відсоток людей заявили, що платили хабар державному чиновнику, щоб отримати вигідний державний контракт (6%), за вступ дитини до університету (4%), за дозвіл на перепланування квартири (4%) або щоб уникнути податкової перевірки (3%).

Як заявили в Gallup, підвищення доступності для українців основних послуг, таких як охорона здоров’я, також має стати невід’ємною частиною підходу до боротьби з хабарництвом.

Попри те, що кандидати декларують намір боротися з корупцією, багато з них мають зв’язки і бізнесі, що було головною причиною корупції в українській владі в минулому, наголошують автори дослідження.

«Питання, чи ці кандидати зможуть залишити позаду минуле і повести Україну в майбутнє, розбудовуючи демократію, яку так багато українців вважають важливою», – заявляють у Gallup.

Результати засновані на опитуванні 1000 дорослих людей, у віці 15 років і старших, проведеному в червні і липні 2013 року в Україні.
XS
SM
MD
LG