Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пропонує провести референдум щодо НАТО 15 червня


Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявляє про необхідність проведення референдуму щодо вступу України до НАТО 15 червня, одночасно з другим туром виборів президента.

«Жоден політик не в праві ухвалювати таке стратегічне рішення без волі народу. Саме тому я пропоную 15 червня, одночасно з другим туром виборів президента, провести історичний, доленосний референдум щодо вступу України до НАТО. За своїм значенням це буде, по суті, другий референдум про незалежність України», – цитує Тимошенко її сайт.

За її словами, поки Україна не входить до жодної організації колективної безпеки та оборони, Росія буде постійно створювати загрози її незалежності.

Як заявила Тимошенко, рішення про вступ до НАТО «дуже складне». Водночас вона наголошує, що сьогодні вже очевидно: «Для нас НАТО – це безпека і мир. Усі країни-учасники цього блоку надійно захищені від агресії».

За останніми дослідженнями Центру Разумкова, підтримка НАТО серед українців зросла після дій Росії: підтримують вступ до альянсу 37% опитаних.
Але супротивників НАТО більше – 42%. Таким чином, референдум у разі проведення нині відкинув би можливість вступу.

Тим часом у грудні 2012 року, за дослідженням соціологічної групи «Рейтинг», 19% опитаних українців підтримували вступ України до НАТО, при цьому майже дві третини не підтримували.

Крім того, за опитуваннями, вибори президента 25 травня можуть відбутися в один тур.

Із 28 країн-членів НАТО тільки дві проводили консультаційні референдуми про свій вступ, уже безпосередньо напередодні підписання угод про це.
XS
SM
MD
LG