Доступність посилання

ТОП новини

Активіст «Армії SOS»: «Усі вносять свою частинку в перемогу»


Армія SOS: один день з життя активіста ініціативи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Армія SOS: один день з життя активіста ініціативи

Олександр Фощан один з координаторів громадської ініціативи «Армія SOS». Він з однодумцями забезпечує українських військових екіпіруванням, якого зараз вкрай бракує. Звичайний київський офіс, в якому облаштували штаб-квартиру ініціативи, зараз більше нагадує військовий склад.

Тут і шоломи, і рації, тактичні окуляри, рукавиці, ліхтарики, біноклі – загалом все що необхідно під час бойових дій, навіть спальники і мило. Особливу увагу приділяють бронежилетам. Їх вже закупили і передали кілька сотень.

«Ми передаємо військовим бронежилети 4-го класу захисту: дві пластини, чехол з системою «моллі». Кишені можна регулювати як вам завгодно: чотири кишені під гранати, кишеня для окулярів, також під магазини», – розповідає Фощан.

Українці жертвують на екіпірування сотні тисяч гривень

Гроші для військових жертвують пересічні українці. Внески різняться від кількох гривень, до сотень тисяч.

«Позавчора людина проплатила 200 тисяч гривень за бронежилети. Сьогодні людина заплатила 15 тисяч гривень за генератори. Одного разу я на окуляри зібрав 25 тисяч гривень за дві години», – розповідає Олександр Фощан.

«Якщо ми не переможемо – на роботу можна не приходити» – активіст

Сьогодні Олександр їде з гостинцями до Другого батальйону Національної гвардії. Автомобіль заповнений до верху. Зараз вони саме закінчують підготовку на базі в Нових Петрівцях. А вже найближчим часом можуть бути направлені на Схід для участі в антитерористичній операції. Олександр працює в інвестиційній компанії. Щоправда, зараз, через участь в ініціативі, часу для основного місця роботи практично не залишилось. Втім, каже, керівництво з розумінням ставиться до такої зміни пріоритетів.

«Якщо ми зараз не переможемо там, то на роботу можна не приходити. Це інвестиційний бізнес. Які можуть бути інвестиції, якщо ми там не переможемо. Хоча, ми вже перемагаємо, але все одно…» – пояснює активіст.

Підтримка українців підіймає бойовий дух – начальник штабу

На базі Нацгвардії Олександра Фощана з друзями вже добре знають. Солдати одразу беруться розглядати обновки. Все ретельно перераховують та документують. Кожна нова рація чи бінокль на вагу золота. Начальник штабу запевняє, що допомога від українців неабияк підіймає бойовий дух солдатів.

«Солдати дуже вдячні нашим людям. Все, що від нас залежить, ми виконаємо. Важко навіть слова підібрати, щоб описати, як хлопці переживають, бо люди останні копійки відривають від сімей, щоб допомогти військовим», – пояснює начальник штабу Другого батальйону Національної гвардії Андрій Івченко.

На сьогодні «Армія СОС» роботу закінчила. Хоча, завтра активісти знову повинні повернутись в Нові Петрівці. Півсотні бронежилетів вже чекають на нових власників.

«Усі вносять свою маленьку частинку в перемогу. Зараз ми вносимо її отак. Якщо буде потрібно, робитиму в іншому місці, куди пошлють. Я просто на все це дивлюсь і розумію: невже ще хтось думає, що нас можна «нагнути». Вони, напевно, живуть в паралельному всесвіті», – резюмував Фощан.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG