Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: становища зі свободою преси в Україні швидко погіршується


Становище зі свободою засобів інформації в Україні швидко погіршується, що викликає тривогу, мовиться в оприлюдненому сьогодні звіті представника Організації з безпеки і співпраці в Європі зі свободи преси Дуні Міятович.

За її словами, з 28 листопада минулого року до 23 травня нинішнього в Україні зареєстровано понад 300 випадків насильства проти працівників засобів інформації, серед яких убивства, фізичні напади, викрадення, затримання, ув’язнення, погрози й залякування. Крім того, перелічена низка випадків конфіскації і знищення апаратури журналістів.

Як заявила Міятович, це грубі й тяжкі порушення засадничих прав людини – журналісти стають свідомою ціллю нападів через те, що роблять свою роботу, намагаючись розказати світові про події в Україні.

Серед перелічених у звіті порушень – також неодноразові незаконні перемикання телеканалів, у першу чергу у Криму й на Сході України, де українські канали замінювали на державні російські.

Також у звіті звертається увага на проблеми пропаганди в часи конфлікту.

«Нинішня криза свідчить, що першою жертвою в часи конфлікту стає правда. Маніпуляція засобами інформації та інформаційна війна, що відбуваються нині, мають припинитися. Інакше це призведе до дальшого розпалювання конфлікту і ескалації кризи», – заявила Дуня Міятович.

Наступ на свободу преси в Україні почала минулого року попередня влада за часів президентства Віктора Януковича. По тому роботі журналістів перешкоджали проросійські, а відтак і окупаційні російські сили у Криму й збройні сепаратисти на Сході України. Зі свого боку, Росія скаржилася на затримання владою України кількох росіян, які, за словами Києва, під прикриттям журналістської діяльності сприяли збройним сепаратистам.
XS
SM
MD
LG