Доступність посилання

ТОП новини

Відставка керівника міліції Дніпропетровщини – «на прохання трудящих» чи «впливових людей»?


Георгій Гогуадзе пише рапорт про відставку, Дніпропетровськ, 21 травня 2014 року
Георгій Гогуадзе пише рапорт про відставку, Дніпропетровськ, 21 травня 2014 року
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звільнив із посади керівника дніпропетровської обласної міліції Георгія Гогуадзе. Рапорт про відставку за чотири дні до виборів (21 травня) змусили написати самого Гогуадзе активісти «Правого сектору», ВО «Свобода», частини Євромайдану та «афганці», які прийшли «люстраційною ходою» до будівлі управління. На місце керівника міліції вже призначили тимчасового виконувача обов’язків. Активісти стурбовані, чи зможе він забезпечити законність, спокій і лад в регіоні в день президентських виборів. А незалежні експерти розцінюють ситуацію не як досягнення люстраторів, а як добре продуману акцію «впливових людей».

Георгій Гогуадзе пішов із посади керівника дніпропетровської обласної міліції без спротиву й дуже швидко: коли пікетувальники, журналісти й голова люстраційної комісії Єгор Соболєв зайшли до будівлі УМВС, у нього вже був заготовлений рапорт про відставку. Представники громадськості висунули йому цілу низку звинувачень – зокрема, в тому, що брав відпустку в непрості для країни дні початку травня, поїхавши в Італію, саботував наказ про видачу зброї батальйону «Дніпро-1» тощо. Кілька хвилин розмови – й під прицілами телекамер посадовець підписує документ на відставку.

«Я написав рапорт на прохання трудящих, перед всіма ще раз кажу. Питання більше не обговорюємо», – сказав Георгій Гогуадзе журналістам.

«Змінити усіх керівників»

За добу рішення про відставку головного міліціонера Дніпропетровщини затвердив і його безпосередній керівник, міністр Арсен Аваков. На зміну Гогуадзе тимчасовим виконувачем обов’язків він призначив керівника міської міліції Віталія Глуховерю.

У середовищі Євромайдану лунають суперечливі думки щодо такого рішення – відставкою здебільшого задоволені, призначенням – ні. До тимчасового керівника міліції свого часу євромайданівці теж мали зауваження, на свою попередню посаду в міське управління міліції він був призначений без узгодження з громадськістю.

Голова обласної організації Спілки офіцерів України, євромайданівець Віктор Таратушка вважає, що Дніпропетровщина не може бути впевнена в спокійній ситуації в день виборів – хоча керівника обласної міліції звільнили, на місцях досі працюють ті самі кадри, що виконували накази попередньої влади.
Є дуже багато структур, які працюють проти України
Віктор Таратушка

«Весь керівний склад треба міняти, адже один керівник нічого не вирішує. Він може задати тон, але підлеглі будуть саботувати, не виконувати накази, робити те, що робили. От наприклад Кривий Ріг. Призначили нового керівника міліції. Його заступники – старі, ходять під «крилом Вілкула». Питання – чи буде все нормально? Ми не можемо сьогодні гарантувати на Дніпропетровщині, що все буде добре. Є дуже багато структур, які працюють проти України. Я також проти призначення Глуховері. Хай він буде золотий, але він з тієї, старої команди. Все, хлопці, ви відпрацювали! Все це треба міняти. І я підтримую ці речі. Але під час акції я був проти того, щоб виламували двері й діяли в радикальний спосіб», – сказав у коментарі Радіо Свобода Таратушка.

В області формується нова владна вертикаль – політолог

Георгій Гогуадзе, колишній регіонал, працював на посаді головного міліціонера Дніпропетровщини три місяці й попри вимоги Євромайдану раніше йти у відставку не збирався. Те, що під тиском пікетувальників й люстраційної комісії він враз змінив рішення, експерти розцінюють як зрежисовану акцію.

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов каже, що на рішення посадовця вплинули зовсім не люстратори, а «більш поважні люди».

«Нинішня владна команда Дніпропетровської області зміцнює свої позиції в силових структурах, змінюючи кадри на більш лояльних та знайомих їм людей. Не буду коментувати професійні якості Гогуадзе, але тут політика. Але до нього було багато питань і в попередні роки, коли він працював в МНС. Але справа не в цьому. Справа в тому, що формується нова владна вертикаль в області. На мій погляд, те, що сталось у Дніпропетровську, цілком логічно. Я думаю, що Гогуадзе зрозумів, що справа не в пікетувальниках, а у більш впливових людях, які не хочуть його бачити на посаді. А відбулось все популярно, модно на цей час – люстраційний комітет, пікетувальники... Я далекий від думки, що за півроку в Дніпропетровську все настільки змінилось, що люстраційний комітет став рушійною силою суспільних процесів», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Між тим в обласній міліції запевняють: зміна начальства не вплине на якість забезпечення законності й правопорядку під час виборів.

«Я думаю, що не вплине. Враховуючи, що представлений новий в. о. начальника – Віталій Глуховеря, досвід роботи в нього дуже великий, регіон знає. Він вже провів перше засідання, дав завдання. Співробітники вже беруть під охорону виборчі дільниці. Бюлетені вже почали надходити. Все йде за планом», – сказав Радіо Свобода речник обласної міліції Олексій Щербатов.

У день голосування правоохоронці патрулюватимуть усі дільниці та приміщення окружних виборчих комісій.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG