Доступність посилання

ТОП новини

Путін боїться, що «українські радикали» зірвуть експорт газу до Європи


Росія стурбована, що «українські радикали» спробують зірвати постачання російського газу до Європи. Про це заявив президент Росії Володимир Путін, виступаючи перед керівниками провідних енергетичних компаній під час міжнародного економічного форуму у російському Санкт-Петербурзі.

«Не буду приховувати, що ми серйозно занепокоєні заявами деяких українських радикалів і їх прямими погрозами завадити можливості транзиту нашого газу до Європи. Ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе і цього не станеться. Ситуація у наших сусідів (України) ще раз підтверджує актуальність наших ініціатив щодо прямих маршрутів експорту енергоносіїв споживачам до ЄС», – зазначив Путін.

Щодо заяв Заходу про необхідності знизити енергетичну залежність від Росії, Володимир Путін сказав, що Росія завжди чесно виконує свої зобов’язання щодо постачання газу до ЄС, а ця «гучна заява» щодо скорочення споживання російського газу була «дурною».

Цього тижня президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Європейський союз повинен диверсифікувати не тільки постачальників газу, але й маршрути і закликав Росії не використовувати газ, як політичну зброю.

Комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер попередив Київ, що монопольна енергетична залежність від російського газу робить Україну вразливою і змушує платити вищі ціни. Він також заявив про необхідність для ЄС стабільної енергетичної політики.

Російський «Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 мільярда доларів. За даними російської компанії, борг України наразі становить близько 3,5 мільярда доларів.

Український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова сплатити рахунки за російський газ упродовж десяти днів після підписання з «Газпромом» документу, яким буде продовжено колишню ціну на газ у 268,5 доларів за тисячу кубів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG