Доступність посилання

ТОП новини

Українські вибори в Італії: дільниць замало, виборців забагато


Голосування українських виборців
Голосування українських виборців
Рим – Висока активність українських виборців за кордоном спричинила напружену і нервову обстановку на виборчих дільницях в Італії. Члени виборчих комісій не встигали пропускати велику кількість людей, чим викликали обурення виборців у чергах, де доводилося стояти по 4-5 годин. Окремі групи невдоволених громадян з’ясовували, чому їх не виявилося у списах виборців, попри заздалегідь подані заяви на участь у виборах.

Римська виборча дільниця. Довжелезна закручена черга до консульського відділу посольства України в Італії майорить синьо-жовтими прапорами та вишиванками. Патріотичні пісні, бадьорі розмови і теплі вітання земляків. Волонтери скеровують натовп, перевіряють наявність людей у списку виборців.

Пані Наталія після чотиригодинного очікування проголосувала і залишає дільницю з почуттям виконаного обов’язку. «Взагалі у мене такий піднесений дух. Ніби вже сьогодні Україна воскресла із руїн і так виглядає, що ми сьогодні усіх зібрали в одну єдину родину, ми тут цілувалися-обнімалися. Я зворушена до сліз, і це кажу не лише на мікрофон, я це кажу від серця», – говорить українка, яка нині мешкає поблизу Рима.

Виборці нарікають

Наближаючись у черзі до дільниці, напруження зростає. Змучені довгим очікуванням, люди нарікають на повільний процес реєстрації та голосування.

«Дуже багато людей прийшли на голосування, і виборча дільниця просто фізично не встигає всіх пропустити. Але всі, хто стоять у черзі, ми зобов’язані всіх потім запустити на територію дільниці і хоч до ранку, але всі мають проголосувати», – пояснює Радіо Свобода голова римського виборчкому Олег Ємчук.

На його думку, для такої кількості людей – зареєстровані понад 7 тисяч осіб – одна виборча дільниця у Римі недостатня. Пан Ємчук також зауважує, що для полегшення роботи люди б мали ставати на консульський облік за кордоном, чого вони часто не роблять. З цим пов’язана велика кількість заяв про участь у виборах від тих, хто не стоїть на консульсьукому обліку. Але, на жаль, багато з тих, хто й подав заяву завчасно у Римі, виявився незареєстрованим у ЦВК. Російськомовна українка із Дніпропетровська пані Ольга – одна із таких невдоволених.

«Після трьох днів телефонних розмов нам повідомили, що наші заяви були написані російською мовою, тому їх і не відправили до Києва. Але ж ми 30 квітня написали ті заяви, і можна було зателефонувати на мій контактний номер і сказати, щоб переслали по факсу цю заяву написану українською мовою. Як би там не було, ми на вияв солідарності стоїмо біля дільниці і продаємо українські прапорці, 5 євро за штуку», – розповідає пані Ольга.

У приймальній римського виборчкому також гаряче. Член комісії Олеся Татарин приймає скарги та заяви від людей та пояснює: «Ми відправили до ЦВК набагато більше заяв від людей, їх просто не встигли опрацювати. Тепер люди пишуть ці заяви для нашого моніторингу, щоб виявити на якому етапі і чому подані заяви відсіялися.

Це корисно для наступних виборів, ми зможемо проконтролювати, чи ці люди вже подавали свої дані. Бо, як з’ясувалося, дехто взагалі не подавав заяви на перереєстрацію виборчої дільниці».

В італійській столиці проголосували понад 6 тисяч українців. Приблизно стільки ж людей змогли проголосувати на двох інших дільницях у Мілані та Неаполі. У розмові з Радіо Свобода відповідальні особи за організацію виборів в Італії наголошують, що надто мала кількість виборчих дільниць спричинила великі черги і відповідно обурений, а подекуди агресивний настрій виборців.

Офіційно в Італії живуть понад 200 тисяч громадян України, за неофіційною статистикою їх налічують щонайменше утричі більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG