Доступність посилання

ТОП новини

ЄС наляканий перемогою антиєвропейських політичних партій


Брюссель – У ЄС підбивають підсумки виборів до Європарламенту. Попри те, що помірковані центристські демократичні групи – Європейська народна партія, соціал-демократи і ліберали – залишаються найбільшими фракціями установи, справжній прорив продемонстрували ультраправі політики та євроскептики. Як це може відобразитися на зовнішній політиці ЄС, в якій Європарламент відіграє все більшу роль? Та й який вплив матимуть нинішні європейські вибори на ситуацію в Україні?

Крайні праві партії, що зосереджені на антиєвропейській риториці, на кшталт данської Народної партії чи британської Партії незалежності, набирають оберти. Однак найбільше ваги набрав французький «Національний фронт», очолюваний Марін Ле Пен, який матиме у Європарламенті майже 25 місць.

Причину такої поведінки виборців Франції, Данії, Греції та низки інших країн влучно сформулював нинішній голова Європарламенту Мартін Шульц. Він каже, що за цими голосуваннями криється багато розчарувань, страх перед міграцією, майбутнім, втрата довіри до Євросоюзу, який в кризовий час рятує банки, нехтуючи людьми. Це не означає, що люди почали підтримувати ксенофобів, екстремістів чи націоналістів-радикалів, пояснює він. Однак насторожує те, що такі партії матимуть у парламенті ЄС близько 130 своїх представників.

Водночас це можна розцінювати також як недобрий знак для України, яка щойно обрала нового проєвропейського президента і плекає надію на швидке зближення із Євросоюзом.

Українській владі буде над чим замислитися, насамперед через те, що ультраправі та партії євроскептиків нерідко прямо чи опосередковано підтримують політику Кремля – скажімо, захоплюючись путінською методикою «сильної руки» в управлінні державою та економікою, – або ж мають споріднені з російськими, презирливі і навіть ворожі ставлення до об’єднаної Європи та її політики розширення.

Найджел Фараж закликає не «дратувати російського медведя»

Євродепутат від Великої Британії Найджел Фараж, представник Партії незалежності, яка у себе вдома в неділю набрала рекордну кількість голосів, не приховує своєї радості та на всю європейську співдружність заявляє, що не варто приймати нові країни до ЄС, щоб не «дратувати російського медведя».

«Ми маємо дедалі ширшу європейську зовнішню політику. Однак подивіться, яку роль вона відіграла в Україні: за останнє десятиліття від ЄС та НАТО їй шлють сигнал, що хочуть прийняти до свого складу, – каже британський політик-євроскептик Найджел Фараж. – Але ж це неправдивий сигнал надії. Відверто кажучи, якщо хочеш роздратувати російського медведя палицею, то не дивуйся тому, як він реагує».

Втім, деякі європейські політологи твердять, що зростання підтримки серед громадян крайніх правих політичних партій може призвести до згуртування великих центристських партій задля того, щоб унеможливити вплив радикальних сил на політичні процеси у Європейському союзі.

Представники продемократичних політичних сил ЄС жваво реагують на різке зростання популярності ультраправих партій чи на коментарі на кшталт того, який зробила лідер «Національного фронту» Марін Ле Пен. Закликаючи припинити «знавіснілий рух європейської машини», вона заявляє, що своїми симпатіями до її партії «французи засвідчили, що більше не хочуть керуватися Брюсселем».

Нова влада України має об’єднати народ Свобода

Тим часом європейські центристські політичні рухи шукають позитивні моменти і на нинішніх виборах, скажімо, вказують на втрати праворадикалів Нідерландів чи Бельгії, де саме так сталося: Партія свободи нідерландського ісламофоба Герта Вілдерса суттєво втратила прибічників. Так само бельгійський «Фламандський інтерес» (Vlaams Belang) зазнав поразки на нишінніх виборах. Чимало впливових європейських політиків, зокрема, голова групи соціалістів та демократів Ганнес Свобода, не приховують свого занепокоєння результатами ультраправих політиків та євроскептиків. «Перемога партії Марін Ле Пен є руйнівною для Європи», – каже він, водночас звертаючи увагу на результати виборів в Україні.

«Я багато спілкувався з паном Порошенком. Він має наснагу, можливість та підтримку Євросоюзу для зміни ситуації в Україні. Наша група відкидає політику Путіна та виступає за цілісність України. Однак і новий президент, і майбутній уряд мають в першу чергу об’єднати всіх в Україні», – каже у Брюсселі голова групи «Прогресивного альянсу соціалістів та демократів» Європарламенту Ганнес Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG