Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Луганщині: низька явка і напади на дільниці


Луганськ – Лише 12 відсотків жителів Луганщини змогли взяти участь у виборах президента. А все через блокування сепаратистами дільниць та залякування членів комісії. Як показав день голосування, прихильникам озброєного угруповання «Луганська народна республіка» частково вдалося досягти своє мети – у 10 із 12 округах вибори не відбулися.

З Луганській області опрацьовано трохи більше 4 % відсотків протоколів. Лідирує Петро Порошенко. За даними ЦВК, на Луганщині за нього проголосувало понад 32 % виборців.

Голосування відбувалося у двох із 12 виборчих округах – 114 і 115, які охоплюють здебільшого північні райони, і які перебувають під контролем українських силовиків. При цьому навіть там владі вдалося організувати вибори далеко не на всіх дільницях.

За даними обласного відділення Комітету виборців України, в окрузі № 114 відкрилася приблизно половина із 197 дільниць, в ТВО №115 ситуація була краща – із 200 дільниць не працювало лише. 14. Таким чином проголосувати змогли приблизно 215 тисяч виборців – це лише 12 відсотків від усієї кількості виборців регіону.

Голосування проходило у непростих умовах. У Новоайдарському районі сепаратисти атакували 4 дільниці. Люди з автоматами викрали там бюлетені. Нацгвардії довелося реагувати на такі події. Сталася перестрілка. 14 нападників вдалося затримати та обеззброїти. Спочатку повідомлялося про одного загиблого та одного пораненою в результаті бою. Згодом правоохоронці повідомили, що вбито двох терористів. Серед затриманих є жителі Криму.

Низька явка виборців

За даними ЦВК, явка виборців в двох округах, які голосували, становить – 38,94 %. Не висока активність виборців відображає позицію жителів регіону до цих виборів, вважає голова обласного відділення Комітету виборців України Олексій Свєтіков.

Значною мірою на низьку явку вплинуло постійне залякування виборців, вважає представник Громадянської мережі «Опора» в Луганській області Олексій Кормілецький.

Буквально перед днем голосування ватажки сепаратиського збройного угруповання Луганська народна республіка давали прес-конференцію і заявили, що йти на дільниці не можна, адже можливі провокації, а ж до вибухів.

Те що дехто боявся йти на дільниці підтверджують і дані Радіо Свобода отримані безпосередньо від спостерігачів та членів комісій, які працювали у Сватовому і Новопсковському районі. Як розповіла одна із членів комісії у Сватовому, люди коли підходили до дільниці спочатку шукали міліціонера, а вже потім йшли голосувати.

Закритті виборчі дільниці у Луганську

А ось у Луганську й інших великих промислових містах області Красному Лучі, Антрациті, Стаханові, Севєродонецьк, Рубіжному виборів взагалі не було. Південь та значна частина центру області залишається під контролем бойовиків. Робота ОВК на цих територіях була заблокована. Вибори там провести не вдалося.

У Луганську кореспондент Радіо Свобода побував у трьох місцях, де мали б розташовуватися дільниці і зустрів там поодиноких виборців, які все ж таки хотіли проголосувати, але не змогли цього зробити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG