Доступність посилання

ТОП новини

Росія ухилилася від відповіді на запит України про спостережний політ – МЗС


Україна наполягатиме на своєму праві проводити спостережні польоти над російською територією, заявляє Міністерство закордонних справ України.

Керівник інформаційного департаменту МЗС України Євген Перебийніс нагадав, що Україна 21 травня направила Росії каналами зв’язку ОБСЄ запит на проведення надзвичайного (позаквотного) спостережного польоту над російською територією.

«На жаль, російська сторона ухилилася від відповіді по суті на запит України щодо проведення спостережного польоту над РФ... і перенесла розгляд цього питання до консультативної комісії з відритого неба у Відні», – наголосив він.

За словами представника МЗС, засідання комісії відбудеться в понеділок, 26 травня, саме цього дня Україна планувала розпочати цей політ.

«Тому ми вважаємо, що російська сторона просто прагнула затягнути час, щоб під формальним приводом не дозволити Україні провести цей політ та переконатися у відведенні військ від наших кордонів, якщо таке відбувається», – наголосив він.

За словами Перебейноса, Україна очікує підтримки з боку інших країн-учасниць договору свого права на проведення такого польоту.

19 травня в Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін дав команду повернути російські війська, які проводили «навчання» біля кордонів України, у місця постійної дислокації.

За кілька днів генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявляв, що деякі російські підрозділи можуть готуватися до відведення від українського кордону. Водночас він констатував, що більшість раніше розгорнутих російських сил залишаються поблизу кордону з Україною.

Натомість секретар РНБО України Андрій Парубій стверджував, що Росія не відвела своїх військ від українського кордону.
XS
SM
MD
LG