Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори парламенту: чи виконає Порошенко обіцяне? (Огляд преси)


Київ – В історії України ще не було президента, який отримав би країну з таким набором проблем, констатує газета «Україна молода». Петро Порошенко ще не встиг присягнути на Пересопницьому Євангелії, а його вже критикують. Експерти видання зазначають, що зараз його рейтинг досяг піку, й будь-яка помилка новообраного президента буде зменшувати його популярність. Скажімо, обіцянка Порошенка щодо дострокових парламентських виборів належить до тих, які вирішити не так просто. Згідно з чинною Конституцією, є лише дві підстави для перезавантаження парламенту: неспроможність депутатів зібратися на засідання протягом 30 днів або їхня ж неспроможність сформувати коаліцію. Тим часом, більшість парламентарів, на думку експерта газети, не зацікавлені у дострокових парламентських виборах. Їх не захочуть передусім мажоритарники, які вклали у попередню кампанію не один мільйон доларів й ще не встигли їх «відбити». Їх не захочуть і ті, чия партія наступного разу навряд чи перетне 5-відсотковий виборчий бар’єр. Останнє може стосуватися Компартії та ВО «Свобода», чий лідер показав 25 травня надто скромний результат, зауважує видання.

Петро Порошенко, за твердженням експерта газети «Сегодня», зробить насамперед три речі. «Перше – кадрове рішення по всьому спектру повноважень президента, виключаючи керівників областей. Бо йому потрібні свої люди у владі. Друге – врегулювання кризи на Донбасі. Це буде як військова операція, так і мирні кроки. І третє – зовнішня політика: кроки з євроінтеграції і врегулювання відносин із Росією». Частково вони збігаються з тими порадами, які експерти газети радять впровадити новообраному президенту насамперед. Зокрема, проїхатись східними містами країни для налагодження взаємин із жителями Донецької та Луганської областей, зміцнити армію і кордони країни, організувати дострокові парламентські вибори, налагодити тісніший діалог із Заходом. Про інші першочергові завдання нового голови держави йдеться в статті «Шпаргалка президенту: 10 нових кроків».

Про нові кримські реалії розповідає газета «Україна молода». Зокрема про те, що відтепер, через нестачу харчів, кримську продукцію не можна вивозити за межі півострова. Публікація називається «Сюди – можна, звiдси – зась».

Згідно з російським законодавством, громадяни України не можуть бути власниками земельних ділянок в Криму. Експерти газети «Факти» рекомендують людям, у яких залишилася нерухомість на окупованій території, навести лад у документах, що підтверджують законність їхніх прав власності.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG