Доступність посилання

ТОП новини

Російська опозиція позитивно оцінює успіх Порошенка


Представники російської опозиції позитивно поставилися до виборчого успіху Петра Порошенка. Коментуючи бажання фактичного переможця зустрітися з президентом Росії і готовність Москви до діалогу, яку висловив голова МЗС Сергій Лавров, опозиційний політик Борис Нємцов радить почати ці переговори з виведення з України, за його словами, чеченських бойовиків. Сама ж перемога Порошенка свідчить про провал плану російського президента на дестабілізацію становища в Україні, сказав Радіо Свобода колишній радник Путіна Андрій Ілларіонов.

Найголовніше полягає в тому, що Україна абсолютною більшістю голосів проголосувала за західний вибір розвитку своєї країни
– Найголовніше полягає навіть не так у перемозі Порошенка, хоча це теж самозрозуміло. Найголовніше полягає навіть не в тому, що Порошенко переміг у першому турі, без другого туру. Це дійсно дуже важливо, це скорочує мінімум на три тижні процес призначення основних керівників силових відомств і, відповідно, прискорює процес вирішення проблеми сепаратизму і тероризму на Сході України. Найголовніше полягає в тому, що Україна абсолютною більшістю голосів проголосувала за західний вибір розвитку своєї країни. Перші чотири кандидати на президентських виборах в Україні за числом здобутих голосів – це Порошенко, Тимошенко, Ляшко і Гриценко – представляють із політичного погляду Захід і Центр України. Це кандидати, які тією чи іншою мірою, незалежно від особливостей своїх політичних програм і особистих деталей, виступають за інтеграцію України в західний, тобто в сучасний, світ. Кандидати, які представляли Схід, набрали незмірно менше число голосів. Максимальне число голосів набрав Сергій Тігіпко – 4,7 відсотка голосів (такі були дані на час інтерв’ю – ред.). Це ніщо порівняно з будь-яким із «західних» кандидатів, не кажучи вже про їхній сумарний результат. Путінський же кандидат, пан Добкін, набрав трохи більш як 2 відсотки голосів. Це означає тотальний розгром путінських планів встановлення контролю за Україною, захоплення України, поділу України на Захід і Схід, на так звані «Бандерівщину» і «Новоросію». Ці результати засвідчили, що Україна як ніколи єдина. Той самий процес поділу, який об’єктивно якоюсь мірою існував в Україні, був повністю подоланий завдяки діям Володимира Путіна, який домігся того, що Україна стала дійсно єдиною, дійсно переконалася в необхідності вибору західного шляху розвитку, і Україна відкинула повністю путінські плани стосовно неї. Можна привітати український народ із цією важливою історичною перемогою.

– Але ж на Сході країни вибори були практично зірвані. Та й кандидата, який міг би об’єднати навколо себе колишній електорат Януковича, в бюлетенях не було. Як за такої ситуації Петро Порошенко може почати процес урегулювання ситуації на Сході країни?

Хто хоче приєднання до Росії, можуть це зробити, зробивши свій індивідуальний вибір і переїхавши до сусідньої країни
– По-перше, Схід голосував. Не треба зводити весь Схід України до двох областей, Донецької й Луганської. Схід набагато більший, і решта Сходу голосувала. По-друге, і в Донецькій і Луганській областях люди голосували, не тільки в самих областях, але й поза межами цих областей. Те, що вони не голосували, бо щодо них були погрози і загрози терористичної активності, це зрозуміло. Будь-який президент України після перемоги – незалежно, до речі, від своєї політичної орієнтації – візьметься за вирішення питання терористичної активності, і це питання буде вирішене. І це питання не дуже віддаленого завтра. Це питання буде вирішене. І зараз, коли є всі легітимні повноваження в новообраного президента, і будуть, очевидно, нові призначені особи на силові структури, або ж будуть підтверджені повноваження нині призначених, – після цього відповідна операція буде завершена. Далі для тих, хто хоче жити в єдиній Україні, яких абсолютна більшість не тільки в усій Україні, не тільки на Сході України, а й у Донецькій і Луганській областях 70–80 відсотків мешканців цих областей хочуть жити в єдиній Україні, – ті ж 20 чи 30 відсотків у тій чи іншій області, хто хоче приєднання до Росії, можуть це зробити, зробивши свій індивідуальний вибір і переїхавши до сусідньої країни.

– Тобто вирішення кризи на Сході України все ж, у першу чергу, лежить у силовій площині і лише у другу в політичній?

– Річ у тім, що нинішня криза має характер терористичної атаки, внаслідок якої вбивають людей, викрадають людей, захоплюють людей. У тих, хто захопив кілька будівель на території Донецької області, Луганської області, в руках є зброя, зокрема, дуже сучасна зброя. Такі кризи не вирішуються і не можуть бути вирішені біблійними казаннями.

Так вважає Андрій Ілларіонов. А один із лідерів російської опозиційної партії «РПР – ПАРНАС» Борис Нємцов упевнений, що Петро Порошенко почне вирішувати проблему Сходу з переговорів із Володимиром Путіним. І в разі, якщо ці переговори матимуть успіх, масштабна воєнна операція просто не буде потрібна.

– Я вважаю, що Порошенко, по-перше, має домогтися від Путіна виведення чеченських бойовиків. Тепер уже неспростовні докази того, що вони там присутні, є, і те, що Кадиров брав участь у звільненні пропагандистів із LifeNews, – це просто виказало з усім потрухом і Кадирова, і Путіна. Я маю у фейсбуці фотографії цих бойовиків, які орудують у Донецьку. І я вважаю, що на старті можливі переговори Порошенка з Путіним на тему негайного виведення з території незалежної країни його бойовиків – його і кадировських, це одне й те саме, зрозуміло, що Кадиров не міг відправити бойовиків без дозволу Путіна. Як тільки кадировські бойовики будуть виведені з території східних і південно-східних областей України, порядок буде наводитися з величезною швидкістю. Потім, звичайно, доведеться розбиратися з терористами, це зрозуміло. Але поки що, мені здається, ця дипломатична складова має бути врахована, і я не виключаю, що Порошенко як людина здорового глузду міг би прямо порушити це питання перед Путіним, маючи на руках неспростовні докази.

Поряд зі збереженням єдності країни, для чого доведеться фактично наново створювати армію і спецслужби, одним із головних завдань для Порошенка Борис Нємцов вважає здійснення економічних реформ і щонайшвидшу євроінтеграцію України.

Щоб країну зберегти, Порошенкові необхідно, по суті, наново створити і спецслужби, і армію. Якісь надто завищені очікування тільки шкодять, інакше буде «ефект Ющенка»
Борис Нємцов
– Мені видається, що перед президентом України постають дуже складні завдання, і, щоб вирішити їх, треба мати і волю, і чесність, і відвагу, бути видатною людиною. Не знаю, відповідає Порошенко цим якостям чи ні, мені сказати важко. Завдання треба вирішити триєдине. Перше, необхідно здійснювати економічні реформи. Україна з цього огляду дуже відстала, законодавство податкове таке замшіле, земельне законодавство відсутнє, права власності погано захищені – коротше, Україна в 90-х лишилася за всіма цими позиціями. Тому здійснення економічних реформ, серед того й болісних реформ, пов’язаних, наприклад, із вугільною галуззю, – це перше завдання. Друге завдання – це збереження країни. Може, воно навіть і перше, бо країну намагаються розірвати на шматки, і президент просто зобов’язаний за це взятися. Я сподіваюся, що він за це візьметься. Для того, щоб країну зберегти, Порошенкові необхідно, по суті, наново створити і спецслужби, і армію, бо, на жаль, ми бачимо, що ні того, ні іншого у братерській країні немає. І третє завдання – це євроінтеграція. Вона дасть змогу, по-перше, дотримуватися стандартів життя, зробити прозорою систему управління, подолати корупцію, яка в Україні переходить усі межі, і дійсно, врешті-решт, підвищити рівень життя у країні. Впорається Порошенко чи ні, покаже найближче майбутнє. Але я вважаю, що якісь надто завищені очікування тільки шкодять, інакше буде «ефект Ющенка», знаєте, коли Ющенко переміг після Помаранчевої революції, всі теж вірили в диво. А зараз, мені здається, віра в диво якраз може нашкодити.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG