Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: якщо до 29 травня угоди з «Газпромом» не буде, йдемо до суду


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив: якщо до 29 травня між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом» не будуть підписані договори, то компанії зустрінуться в Стокгольмському арбітражі.

За його словами, російська сторона поки що поводиться неконструктивно, проте шанс на підписання угоди між газовими компаніями ще залишається.

«Ми сподіваємося, що з’явиться бодай якась світла думка в наших російських сусідів, і буде підписано відповідну угоду між «Нафтогазом» і «Газпромом», – сказав прем’єр, відкриваючи засідання уряду.

Водночас він заявив про неможливість проведення на сьогодні двосторонніх переговорів із Росією.

«Щодо переговорів із Російською Федерацією позиція уряду також залишається незмінною: за сучасних умов двосторонні переговори без присутності США та Євросоюзу не є можливими», – сказав Яценюк.

«З ними тільки сядеш за стіл для двох – обов’язково обмануть, а потім говоритимуть, що так і було, з розумним і впевненим обличчям», – додав прем’єр.

Напередодні «Нафтогаз» повідомив, що в газових переговорах з Росією, які відбувалися за участю ЄС, ніякого прогресу досягнуто не було.

Російський «Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 мільярда доларів. За даними російської компанії, борг України наразі становить близько 3,5 мільярда доларів.

Український прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова сплатити рахунки за російський газ упродовж десяти днів після підписання з «Газпромом» документу, яким буде продовжено колишню ціну на газ у 268,5 доларів за тисячу кубів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубів.

За інформацією «Нафтогазу», наступний раунд тристоронніх газових переговорів за участю України, Росії і ЄС буде проведено до кінця цього тижня.
XS
SM
MD
LG