Доступність посилання

ТОП новини

Сервер ЦВК у день виборів атакували переважно з Росії – СБУ


Більшість хакерських атак на сервер Центральної виборчої комісії у день голосування на позачергових виборах президента 25 травня здійснювалося з території Росії, повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

«Фахівці СБУ виявили і зупинили значну кількість хакерських атак на офіційний веб-сайт ЦВК і систему «Вибори». Атаки на сервер ЦВК здійснювались безперервно зі змінною динамікою потужності, однак успіхів не досягли. Аналіз інформації свідчить, що переважна кількість атак генерувалася з території Російської Федерації з використанням бот-мереж», – наголошується в повідомленні відомства.

За повідомленням, у Києві в рамках кримінального провадження затримано організовану хакерську групу, яка здійснювала підготовку до виведення з ладу інформаційних ресурсів ЦВК і планувала поставити під сумнів результати голосування.

Крім того, за даними відомства, у Вінниці виявили і заблокували роботу уражених вірусами двох серверів, які орендували громадяни Росії. Отримавши шляхом зламу несанкціонований доступ до серверів хостинг-провайдера «Бестхостинг», зловмисники згенерували потужну DDOS-атаку на інформаційні ресурси ЦВК (потужністю понад 200 000 пакетів на секунду). За цим фактом зареєстроване кримінальне провадження.

Також не допущено реалізацію намірів перевантаження ліній зв’язку шляхом безперервного автодозвону на стаціонарні телефони виборчих округів Тернопільської, Житомирської, Полтавської і Волинської областей.

«Спільно з ЦВК виявлено і завчасно знешкоджено шкідливе програмне забезпечення (вірусну закладку), яке було впроваджено до електронної системи опрацювання даних. Таким чином було зірвано зрежисовану російською стороною спеціальну інформаційну акцію з дискредитації результатів виборів (передбачалось оголошення лідером голосування кандидата Яроша з рейтингом 37%). Не будучи обізнаними про знешкодження вірусної закладки українською спецслужбою, російський телеканал ОРТ оприлюднив провокацію і прокоментував у власному сюжеті саме той результат, який мав згенерувати вірус на сайті ЦВК»,– наголосили в СБУ.

Як ідеться в повідомленні, СБУ під час підготовки до президентських виборів і безпосередньо в день голосування 25 травня реалізувала «дуже складні комплексні заходи» для забезпечення надійного функціонування телекомунікаційної системи і офіційного сайту Центральної виборчої комісії, координації доставки бюлетенів в окружні та дільничні виборчі комісії у Донецькій і Луганській областях, а також недопущення несанкціонованого втручання в перебіг відображення інформаційними системами ЦВК підрахунку голосів виборців.
XS
SM
MD
LG